Hoppa till huvudinnehåll

Jaro tvingas bygga om – Severi Kähkönen är förlorad och enligt ÖT lämnar en till profil: "Anthony Olusanya har inte varit intresserad av att diskutera en fortsättning"

Anthony Olusanya
Anthony Olusanya lär ha gjort sitt i Jaro. Anthony Olusanya Bild: Yle/ Carl-Magnus Långkvist fotboll,FF Jaro,anthony olusanya

I division 1 snusade Jaro länge på en ligaplats men en svag avslutning innebar att laget fick nöja sig med en tredjeplats. Det får konsekvenser. Profilspelare är på väg bort från Jakobstadslaget.

Jaro var länge med i kampen om avancemang till fotbollsligan.

En blek avslutning resulterade ändå i en tredjeplats i division 1. Seriesegraren AC Oulu och kvalvinnaren KTP tar steget upp, medan ligajumbon RoPS och kvalförloraren TPS tvingas ta ny sats i ettan.

Tabelltoppen i division 1 säsongen 2020
LagPoäng
1. AC Oulu50
2. KTP47
3. Jaro41
4. EIF36
5. VPS33

Österbottnings Tidning (bakom betalmur) uppger att Jaro, trots besvärliga coronaomständigheter, klarar sig med hedern i behåll ur ett ekonomiskt perspektiv. Det förväntas bli en förlust på cirka 20 000 euro.

Sett till omständigheterna är vd Fredrik Haga är nöjd.

– Vi led både sportsligt och ekonomiskt mycket av att vi måste spela de två sista hemmamatcherna utan publik, säger han till tidningen.

– Inkomstsidan har sjunkit ordentligt, men vi har kunnat anpassa oss på kostnadssidan.

Kähkönen till AC Oulu

Jaro inledde förberedelserna inför säsongen 2021 med att byta huvudtränare. Nicklas Käcko tackar för sig och Jimmy Wargh tog över.

Jarolegendaren Wargh får Pavle Milosavljevic som assisterande tränare.

På tisdagskvällen blev det klart att succéanfallaren Severi Kähkönen lämnar Jaro för ligaspel i AC Oulu. Kähkönen, som gjorde 8 mål på 21 matcher i Jaro, har tecknat ett tvåårigt kontrakt med den färska ligaklubben.

– Jag är verkligen glad att Severi valde oss. Det fanns intresse i fotbollsligan, sa AC Oulus chefstränare Jyrki Ahola på klubbens webbplats.

Förlänger Öhberg?

Jaros förstemålvakt Emil Öhberg, som nyligen opererats, har inte bestämt sig för om det blir någon fortsättning i klubben.

– Fotbollen är högt upp på listan om jag blir frisk. Jag klarar inte av att spela varenda match skadad igen. Men just nu tror jag att det blir bra och då är Jaro ett intressant alternativ, säger Öhberg till ÖT.

Reservmålvakten Topi Valtonen fortsätter i Jaro trots att han enligt ÖT deklarerat att han inte är intresserad av att fortsätta stå i skuggan av Öhberg.

Olusanya lär gå förlorad

Sedan tidigare står det klart att mittfältaren Toró fortsätter i Jaro och det är klubbchefen belåten med.

– Jag vet att tre ligaklubbar ville ha Toro plus ett antal division 1-klubbar, säger Haga till ÖT.

Ettårskontraktet med mittfältaren publicerades redan i samband med tränarnyheterna förra veckan.

– Däremot är jag nästan säker på att Anthony Olusanya väljer en ny klubb. Han och hans agent har inte varit intresserad av att diskutera en fortsättning, uppger Haga till ÖT.

Kniper Jaro en topp-2-plats säsongen 2021?

Nej
66.5% (179 röster)
Ja
33.5% (90 röster)
Antal avgivna röster: 269