Hoppa till huvudinnehåll

Julmarknaden i Åbo ordnas trots att julfreden utlyses utan publik – i förberedelserna uppmärksammas både besökare och anställda

Julgubben och tomtemor sitter bredvid varandra.
Arkivbild. Julgubben underhåller barnen även i år Julgubben och tomtemor sitter bredvid varandra. Bild: Yle/ Philip Stenkula julgubben,julmarknad,Åbo,jul,Tomtemor,julmarknad i åbo

Gamla stortorgets julmarknad ordnas som bekant under flera veckoslut innan julen med start den 28 november. Alla är välkomna. Torget är också den traditionella platsen för utlysandet av julfreden, men till den tillställningen kommer ingen publik att tillåtas.

- Evenemangen har helt olika profil då julmarknaden ordnas under fyra veckoslut och besökare kommer mera utspritt än under julfreden. Vi har arbetat hårt för att det ska vara tryggt att besöka jultorget också i år, säger Suvi Kotilainen som är verksamhetsledare för Turun suurtorin keskiaika rf.

Gamla stortorgets julmarknad har ordnats sedan 1990 utan avbrott och lockar årligen ungefär 100 000 besökare.

Handsprit och ansiktsskydd

På julmarknaden ordnas som vanligt huvudsakligen torgförsäljning och försäljare från utlandet och hela Finland anländer till marknaden.

Besökare uppmanas att hålla säkerhetsavstånd och att använda munskydd på platser där det inte är möjligt att hålla säkerhetsavstånd. Handhygienen är också viktig och programmet har anpassats så att det följer alla rekommendationer.

- Programnumren som tidigare lockat många åskådare ordnas nu på annat sätt. Det kan hända att besökarantalet är lägre i år, men vi förbereder oss ändå på att det blir livligt, kommenterar Kotilainen.

Arkistokuva Vanhan Suurtorin Joulumarkkinoilta 2016.
Arkivbild. Arkistokuva Vanhan Suurtorin Joulumarkkinoilta 2016. Bild: Minna Rosvall / Yle Gamla Stortorget,julmarknad,Åbo

I förberedelserna uppmärksammas både besökare och anställda

En fördel med friluftsevenemang är att försäljarna kan hålla goda avstånd och stanna i sina försäljningsstånd. På marknaden jobbar också flera olika typer av anställda som hålls isär med hjälp av skilda omklädningsrum.

- Ju fler som bekantar sig med reglerna för evenemanget desto bättre, uppmanar Kotilainen.

Den medeltida marknaden flyttades till nästa år

Sommarens medeltida marknad blev inställd på grund av coronapandemin. Programmet ersattes med videoinspelningar av dramascener och föreläsningar.

Som situationen ser ut nu kommer det vara möjligt att ordna julmarknaden helt som vanilgt.

- Julmarknaden är planerad att gå till så normalt som möjligt, men om myndigheterna kommer med nya rekommendationer så reagerar vi snabbt, säger Kotilainen.

Det här året har varit utmanande för många evenemangsproducenter.

- I dessa tider är det viktigt att varje producent noggrant tänker på vad som kan och inte kan göras, säger Kotilainen

Artikeln baserar sig på Joulumarkkinat käynnistyvät Turussa, vaikka joulurauhan julistukseen ei yleisöä pääse – Tapahtumatuottaja: ”Tapahtumien profiilit erilaiset” skriven av Saana Sjöblom-Hasselblatt. Artikeln har översatts av David Fagerudd.