Hoppa till huvudinnehåll

Omkring 1 400 fastigheter i Borgå och Sibbo utan el på onsdagen - kortare elavbrott kan förekomma ännu under kvällen

Högspänningskablar i skog.
Många kunder särskilt i sydöstra Sibbo var utan el på onsdagen. Arkivbild. Högspänningskablar i skog. Bild: Henrietta Hassinen / Yle ellinjer,högspänningslinjer,elnät,elektricitet,energi,energibolag,elledningar,elförbrukning,elöverföring,elavbrott,eldistribution

Omkring 1 400 av Sibbo energis eller Kervo energis kunder i sydöstra Sibbo och västra Borgå skärgård var utan el lite efter klockan 16 på onsdagskvällen.

Det här beror på att en strömledande kabel i Kringelmalm i Sibbo gått av.

- Vi vet inte ännu om det har att göra med förra veckans storm eller om det beror på något annat, säger Osmo Auvinen som är direktör för nätverksamheten vid Kervo Energi.

Felet har alltså lokaliserats och man jobbar på att fixa det. Problemet är att det är svårt att få just det stället bortkopplat från elnätet.

- De allra flesta kommer att ha elen tillbaka efter 1–3 timmar, uppskattar Auvinen.

Klockan 16.40 verkar redan de flesta kunderna ha fått ljus i sina hus, enligt Sibbo energis och Kervo energis störningskarta. Sibbo energi och Kervo energi hör till samma koncern.

Uppdatering klockan 16.50: För tillfället är 19 hushåll i Kringelmalm utan el. Enligt Osmo Auvinen kommer de att få elen tillbaks ännu i kväll, men det tar lite tid.

Det här eftersom ellinjen närmast den trasiga delen måste byggas upp på nytt.

Elavbrottet berodde på att ett träd fallit över ellinjen. Antagligen har trädet tagit illa vid sig av stormen Liisa, men inte riktigt suttit tillräckligt löst för att falla då.

Dagens regnväder kan ha gjort marken så pass lös att trädet nu gav efter och brakade ner.

Under kvällen kommer man att behöva utföra reparationsarbeten på ställen där man tillfälligt måste stänga av eltillförseln.

Det betyder att några hundra Sibbobor åt gången kan ha ungefär halvtimmeslånga elavbrott ännu under onsdagskvällen.