Hoppa till huvudinnehåll

Protestledare i Thailand åtalas för majestätsbrott - kan bestraffas med 15 års fängelse

Unga demokratiaktivister i Thailand använder tre-finger-tecknet från filmserien Hungerspelen som sitt gemensamma protesttecken.
Unga demokratiaktivister i Thailand använder tre-finger-tecknet från filmserien Hungerspelen som sitt gemensamma protesttecken. Unga demokratiaktivister i Thailand använder tre-finger-tecknet från filmserien Hungerspelen som sitt gemensamma protesttecken. Thailand,demokrati

Den militärstyrda regeringen i Thailand kommer att väcka åtal mot 12 protestledare för majestätsbrott. Demokratiaktivisterna har lett växande massprotester mot regeringen och kung Maha Vajiralongkorn som har pågått i flera månader i huvudstaden Bangkok.

12 protestledare har kallats till polisen för att ta del av åtalen, som kan leda till upp till 15 års fängelse. Regeringen som domineras av militären, har inte väckt åtal för majestätsbrott sedan år 2018, men nu anser regeringen att måttet är rågat.

Protestledarna har kritiserat kungen för hans enorma förmögenhet, hur han använder den samt det faktum att han tillbringar största delen av sin tid i Tyskland och inte i hemlandet.

Beslutet har utlöst hård kritik både i och utanför Thailand.

Parit Chiwarak, en av de åtalade protestledarna skrev på Twitter att "han inte längre är rädd, för ingen kan stoppa oss längre" samtidigt som han uppmanade folk att delta i nya protester på onsdagen.

Proteströrelsen som kallar sig Den fria ungdomen, upprepade också
sin kritik mot kungen och kungahuset.

- Om man förvandlar kungahusets egendom till kungens personliga egendom så innebär det att man rånar nationens egendom, konstaterade Den fria ungdomen. Rörelsen hänvisar till en lagändring år 2017 som gav kungen total kontroll över ämbetsverket som handhar kungahusets egendom.

Det är inte känt hur stora tillgångar som ämbetsverket förfogar över, men det rör sig om minst 30 miljarder euro enligt allmänna uppskattningar.

Den kända mänskorättsjuristen Amal Clooney är också kritisk.

- Ingen borde arresteras eller fängslas bara för att de har kritiserat ämbetsmän eller ett politiskt system, konstaterar Clooney.

Den Paris-baserade Internationella federationen för mänskliga rättigheter anser att "lagarna om majestätsbrott inte borde användas för att kriminalisera ledare för demokratirörelsen eller dem som deltar i demonstrationer."

Regeringens taleskvinna Rachada Dhnadirek svarar med att regeringen länge har haft tålamod med demonstranterna, men att det nu får vara nog.

- Regeringen har varit öppen för rättigheter och friheter trots många opassande uttalanden som förolämpar en stor majoritet. Nu måste regeringen använda de befogenheter som den har, säger Rachada.

Kung Maha Vajiralongkorn under en kunglig ceremoni i april 2018.
Kung Maha Vajiralongkorn får kritik för sitt sätt att handskas med kungahusets enorma tillgångar, för att han mest bor utomlands, för sina många älskarinnor och för misstänkt korruption. Kung Maha Vajiralongkorn under en kunglig ceremoni i april 2018. Bild: EPA-EFE/RUNGROJ YONGRIT Maha Vajiralongkorn,Thailand

Protesterna började i somras

Demokratirörelsen som domineras av ungdomar och studenter i Bangkok, inledde sina massprotester i juli. Demonstrationerna som har förekommit så gott som varje vecka sedan dess, har ständigt blivit större och lockat aktivister även från landsbygden.

Nya protester planerades på onsdagen i centrum av Bangkok trots att regeringen har tytt sig till allt hårdare metoder mot demonstranterna och verkar leta efter en ursäkt att utlysa undantagstillstånd.

Demonstranterna tänkte idag samlas utanför ämbetsverket som handhar kungens enorma förmögenhet men protestplatsen ändrades i sista stund eftersom kravallpoliser blockerade vägarna till ämbetsverket.

Nu ska man i stället samlas utanför en storbank där kungen är största delägare.

Den tidigare juntaledaren och nuvarande premiärministern, general Prayut Chan-ocha har visat intresse att inleda fredssamtal med rebellerna i södern
Demokratirörelsen kräver att ex-generalen, premiärminister Prayut Chan-ocha avgår. Den tidigare juntaledaren och nuvarande premiärministern, general Prayut Chan-ocha har visat intresse att inleda fredssamtal med rebellerna i södern Bild: EPA-EFE/NARONG SANGNAK Thailand,Prayut Chan-ocha

Demokratirörelsen är inte kritiskt enbart mot kungen utan även mot regeringen och grundlagen som drevs igenom med våld efter att ex-generalen Prayuth Chan-ocha och hans junta tog över makten i en militärkupp mot en demokratiskt vald regering år 2014.

Grundlagen garanterar militärens och rojalisternas fortsatta dominans både i parlamentet och regeringen. Aktivisterna kräver att grundlagens skrivs om och att Prayuth och hans regering avgår, något som de bestämt vägrar att göra.

Pandemin och den försvagade ekonomin har ytterligare vidgat inkomstklyftorna vilket underblåser protesterna.

Regeringen kan skatta sig lycklig över att proteströrelsen inte ännu har spridits på allvar till landsbygden där de oppositionella, men tillsvidare kuvade, så kallade "rödskjortorna" dominerar.

Majestätsbrott som politiskt slagträ

Thailands lagar mot majestätsbrott är bland de strängaste i världen.

Den som yttrar sig nedsättande om monarken riskerar alltså att dömas till fängelse upp till 15 år och både thailändare och utlänningar dömdes till fängelsestraff under den långvariga kung Bhumibols styre. Det var inte den vördade Bhumipol som brukade väcka åtal utan det var oftast rojalister och militären kring honom som gjorde det.

Bhumipol som avled år 2016, hade för vana att benåda dömda eller förkorta deras straff.

Lagarna om majestätsbrott har i det förgångna ofta använts för att tysta politiska motståndare.

Det är inte bara hovet, militären eller myndigheter som kan väcka åtal för majestätsbrott, utan vem som helst kan lämna in en stämningsansökan. Många politiker utnyttjade möjligheten för att ta hämnd på rivaler.

Maha Vajiralongkorn meddelade att han inte vill att lagarna används då han efterträdde sin far, men nu tycks kungen alltså ha tänkt om, även om han inte ännu har kommenterat åtalen.

Källor: AFP, Reuters