Hoppa till huvudinnehåll

Åborektor lyrisk över coronastödet: "Jag kände en stor lättnad och tacksamhet"

Två män och en kvinna står på regnig och tom skolgård och ler mot kameran. I bakgrunden ser vi byggader i ljust trä.
Sirkkala skolas rektor Elise Kurtén flankerad av höstens nyanställningar Haidar Al-dabbach (till vänster) och Robin Kullberg. Två män och en kvinna står på regnig och tom skolgård och ler mot kameran. I bakgrunden ser vi byggader i ljust trä. Bild: Arash Matin / Yle Sirkkala skola

Under våren avsatte undervisnings- och kulturministeriet 70 miljoner euro i coronastöd till förmån för kommunerna.

Med hjälp av coronastödet har Sirkkala skola i Åbo kunnat anställa Robin Kullberg som speciallärare för hösten, samt en skolgångshandledare, Haidar Al-dabbach.

Sirkkala skolas rektor Elise Kurtén berättar att hon knappt kunde tro att det var sant när hon fick höra om att Åbo stad beviljats stödet.

- Jag kände en stor lättnad och tacksamhet. Det behövs många vuxna i dagens skola, så att alla elever ska få den undervisning som passar dem bäst, säger Kurtén.

Hjälper dem som har det svårt och de som behöver utmaningar

Robin Kullberg anställdes som speciallärare på deltid inför hösten, men efter årsskiftet får han en heltidsanställning på skolan.

- Först ska han se till att bli färdig med sin avhandling, säger Kurtén med ett leende.

Kullberg berättar att han tog kontakt med skolan eftersom han befann sig i slutskedet av sina studier, och var på jakt efter det första långvariga jobbet som lärare.

- Just nu jobbar jag tre dagar i veckan på skolan, med årskurserna 2 till 5. Jag hjälper både barn som har svårt med ett visst ämne, och också dem som behöver mer utmaningar, säger Kullberg.

Två män iklädda puffjackor står på terass ute på en skolgård en regnig dag.
Al-dabbach och Kullberg tycker att det är roligt att jobba på Sirkkala skola. Två män iklädda puffjackor står på terass ute på en skolgård en regnig dag. Bild: Arash Matin / Yle Sirkkala skola,Robin Kullberg

"En enorm insats för skolans barn"

Haidar Al-dabbach har tidigare jobbat som vikarie i skolan, men han har nu fått anställning som skolgångshandledare. Till arbetsuppdraget hör bland annat att fungera som ett praktiskt stöd för elever med särskilda behov.

- Jag hjälper elever med att få uppgifter färdiga, och stöttar dem. Vi leker mycket också, säger Al-dabbach.

Al-dabbachs anställning vid Sirkkala skola har också till viss del egenfinansierats av skolan, men coronastödet har ändå bidragit, påpekar rektor Kurtén.

Kurtén är lyrisk över det arbete som Al-dabbach och Kullberg gör.

- Det är en enorm insats för skolans barn. Deras uppgifter är olika, men båda behövs lika mycket. Vi har många barn med speciella utmaningar och stödbehov som finns med i stora grupper.

Coronan en del av vardagen

Men hur har det då varit att börja jobba i en skola mitt under coronaåret 2020?

- Egentligen har undervisningen inte påverkats. Vi använder munskydd och visir, men annars är det mesta som förut. Det handlar om små saker i vardagen som är annorlunda, säger specialläraren Robin Kullberg.

Molnig och regnig dag på en lågstadieskolgård. En grupp barn går mot vit matsalsbyggnad.
Skolvardagen fortlöper som vanligt på Sirkkalas skolgård, trots coronavirusepidemin. Molnig och regnig dag på en lågstadieskolgård. En grupp barn går mot vit matsalsbyggnad. Bild: Arash Matin / Yle Sirkkala skola

Rektorn om permitteringar: "Man kan inte göra så"

Rektor Elise Kurtén är tacksam över att Kullberg och Al-dabbach har kunnat anställas till skolan. Hon ger också en känga till de kommuner som har permitterat lärare samtidigt som man tagit emot coronastöd för undervisning.

- Man kan ju inte göra så. Har man tagit emot stödpengar för undervisningen så är det nog helt avigt att börja fundera på lärarpermitteringar.

Allt som allt har Åbo stad tagit emot över 4,5 miljoner euro i coronastöd för grundläggande utbildning och gymnasieutbildning, rapporterar tidningen Läraren.