Hoppa till huvudinnehåll

Coronakaos inför premiärhelgen: Falskt positivt fall orsakade skrämselhicka i norska skidlandslaget – flera coronafall i Kontiolax

Therese Johaug.
Får Therese Johaug och resten av de norska stjärnorna tävla i Ruka? Therese Johaug. Bild: Martin Divisek / EPA-EFE / All Over Press Therese Johaug

Det här veckoslutet ska såväl världscupen i längdåkning, nordisk kombination och skidskytte köra igång i Ruka och Kontiolax. Men coronaviruspandemin ställer till det. Det norska skidlandslaget sattes i karantän fram till torsdagsförmiddagen.

Ett positivt coronafall höll på att ställa till det rejält i Ruka – men det visade sig vara falskt alarm.

Tränaren Eirik Myhr Nossum testade nämligen först positivt för coronaviruset, då landslaget anlände till Ruka på onsdagseftermiddagen.

Till följd av det positiva testet försattes det norska skidlandslaget i karantän. Men på torsdagen klarnade det att det handlade om ett falskt positivt resultat.

– Det är en stor lättnad. Det är extremt goda nyheter för Norge och längdåkningen, säger Fis-chefen Pierre Mignerey till NRK.

Ryska backhopparna kommer inte till start ...

Läget påminde mycket om det som det svenska alpinlandslaget hamnade i förra veckoslutet. En tränare testade då positivt för covid-19, vilket ledde till att inga svenska åkare kom till start i Levi.

Men alla kom inte lika lätt undan.

Det ryska backhoppningslandslaget kommer inte att delta i tävlingarna i Ruka, klarnade det också på torsdagen. Mihail Maksimotjkin har testat positivt och hela landslaget sitter i karantän.

Österrike tvingas i sin tur klara sig med ett B-betonat landslag då Gregor Schlierenzauer och Philipp Aschenwald redan tidigare testade positivt för covid-19.

... och eventuellt inte heller skidskyttarna

Det är inte heller bara i Ruka som coronaviruset sätter sin prägel på premiärhelgen. I Kontiolax kör världscupen i skidskytte igång under veckoslutet och också där tvingas flera landslag till karantän.

Enligt det internationella skidskytteförbundet IBU har medlemmar från såväl Ryssland, Lettland som Moldavien testat positivt, men tävlingarna ska arrangeras som normalt.

– Vi var förberedda på att det skulle dyka upp positiva testresultat, säger informatören Heikki Hamunen till Yle.

På torsdagseftermiddagen meddelade IBU att det nu påträffats koronafall i fem lag då det framkom positiva resultat även i Frankrikes och Rumäniens lag.

Yle sänder tävlingarna från både Ruka och Kontiolax med svenskt referat.

Artikeln uppdaterad klockan 12.00, det står inte klart om de ryska skidskyttarna kommer att missa tävlingarna i Kontiolax, även om de är i karantän.
Artikeln och rubriken uppdaterad kl. 12.58 efter att Fis meddelat att det handlade om ett falskt positivt resultat.
Artikeln uppdaterad kl. 15.23 med uppgifterna om att IBU meddelat att det påträffats fall i fem lag i Kontiolax.

Läs också