Hoppa till huvudinnehåll

Därför är coronaviruset värre än en säsongsinfluensa

asko järvinen, man i vit rock som ser upp mot himlen
Många får långvariga symtom av covid-19, även om de bara haft en lindrig variant av viruset, säger överläkare Asko Järvinen. asko järvinen, man i vit rock som ser upp mot himlen Bild: Silja Viitala / Yle överläkare,Asko Järvinen,juli,2020,Helsingfors,Mejlans tornsjukhus,Meilahti hospital area,Mejlans sjukhus,Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt,Wuhan-coronavirus,coronavirus,COVID-19,sjukvård,infektionssjukdomar,diabetic neuropathy

Coronadödligheten är ungefär fyra till fem gånger större än dödligheten för den vanliga säsongsinfluensan, säger Asko Järvinen, överläkare vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt. Det finns ändå flera andra saker som gör covid-19 mer allvarligt både för individen och för samhället än influensan.

Enligt Järvinen visar flera analyser som gjorts på basis av vårens coronaepidemi att dödligheten för covid-19 är cirka fyra till fem gånger större än för en svår epidemi av säsongsinfluensa.

Andra saker som gör covid-19 allvarligare än säsongsinfluensan är bland annat bristen på medicinering som biter på viruset.

- Vi har inte heller något vaccin för coronaviruset ännu, så vi kan inte förebygga på samma sätt som vi kan med influensa, säger Järvinen.

Överdödligheten kan bli hög på grund av covid-19

Enligt Järvinen kan coronaviruset också påverka överdödligheten i stort. Det har viruset redan gjort i länder där den första vågen av covid-19 var allvarlig, till exempel i Sverige.

- Det behövs inte så många insjuknade för att sjukhusplatserna ska fyllas och då kan resurserna för att ta hand om covid-patienter börja ta slut. Det här kan påverka dödligheten inte bara av coronapatienter, utan också dödligheten överlag, säger han.

Järvinen tror ändå inte att coronadödligheten i Finland kommer att öka dramatiskt.

- Om vi inte hamnar i en sådan situation att det börjar strömma in patienter till sjukhusen och vi inte har resurser att ta hand om alla, säger han.

20-60 dödsfall i influensa per år, snart 400 coronadödsfall

Enligt Statistikcentralens dödsorsaksstatistik klassificeras influensa som en grundläggande dödsorsak i 20–60 fall per år i genomsnitt. Hittills har 384 personer dött av coronaviruset i Finland.

Till skillnad från svininfluensan, eller H1N1 är det få unga som drabbas hårt av coronaviruset. Få som är under 40, eller ens 50 år gamla dör av viruset.

- När vi ser på gruppen över 70 år ökar dödligheten, men ännu mer i gruppen över 80 år, säger Järvinen.

Covid-19 orsakar fler följdsjukdomar än influensan

Trots att få yngre personer dör av coronaviruset kan också yngre smittade drabbas allvarligt.

- Det är ju många som bara får lindriga symtom av coronaviruset, men också för många av dem fortsätter symtomen och besvären längre än när det gäller en vanlig säsongsinfluensa, säger Asko Järvinen.

Enligt en studie gjord av brittiska, amerikanska och svenska forskare har 13 procent av de som injsuknar i covid-19 symptom i minst fyra veckor. Fyra och en halv procent har symtom i åtta veckor och två procent lider av sviter längre än tolv veckor.

De mer allmänna symptomen är respiratoriska, det vill säga hosta, andfåddhet, svår trötthet och huvudvärk.

Även symptom som relaterar till hjärnan, hjärtat och magtarmkanalen är vanliga.

Om vi inte skulle ha de här restriktionerna som vi har - hur stor skulle dödligheten i corona vara då?

- Det är svårt att säga hur mycket restriktionerna inverkar på dödligheten. Restriktionerna är till för att upprätthålla sjukvården. Men självklart ökar dödstalet då fler smittas, men det är oklart om det skulle öka också procentuellt.