Hoppa till huvudinnehåll

Frågetecken kring finländska stjärnorna inför premiären – för Krista Pärmäkoski avgör distansloppet hela minitouren: ”Vi ska hoppas att jag kan åka jäkligt snabbt”

Krista Pärmäkoski tränar i Ruka.
Krista Pärmäkoski. Krista Pärmäkoski tränar i Ruka. Bild: Lehtikuva längdskidåkning,Krista Pärmäkoski

Krista Pärmäkoski har fått positiva signaler, men är fortfarande osäker på var hon står när säsongen nu drar igång. Iivo Niskanen har i sin tur haft ryggproblem, men intygar nu att läget är under kontroll och siktar på en lika bra start på säsongen som i fjol. Det är målet, säger han till Yle Urheilu.

När världscupsäsongen nu startar ligger de största blåvita förhoppningarna än en gång på Krista Pärmäkoski och Iivo Niskanen. Men det är två åkare som kommer till Ruka men några trasiga veckor i bagaget.

Krista Pärmäkoski har dragits med sjukdomoch kom inte upp i normal nivå i finska cupen förra helgen, och Iivo Niskanen avstod tävlingen på grund av ryggproblem.

Pärmäkoski är ändå försiktigt positiv inför det första tävlingsveckoslutet. De senaste träningarna har visat att hon är på väg i rätt riktning.

– Jag har sovit och ätit bra. I måndags hade jag en bra återhämtande träning och i tisdags ett bra styrkepass. Formen är ändå fortfarande dålig då jag i praktiken inte gjort något på tre veckor, säger hon till Yle Urheilu.

Krista Pärmäkoski i spåret.
Krista Pärmäkoski har några bra träningsdagar bakom sig. Krista Pärmäkoski i spåret. Bild: Lehtikuva längdskidåkning,Krista Pärmäkoski

Viktigt lopp på lördag

I fjol knep Pärmäkoski en pallplacering direkt i det första distansloppet och slutade på sjätte plats i Rukas minitour. Den här gången kommer lördagens distanslopp att avgöra om hon fullföljer hela minutouren.

– I Taivalkoski var det en speciell bana och vi bestämde att här blir det ett mer normalt och tuffare lopp. Vi får se hur det känns efter loppet och hur jag fortsätter.

– Vi ska hoppas att allt är okej och att jag kan åka jäkligt snabbt så att jag kommer till start även på söndag, säger hon.

Iivo Niskanen känner sig lugn inför premiär. Ryggproblemen ska inte störa.

– Läget är helt okej, jag har inget att klaga på, säger han.

Iivo Niskanen tränar i Ruka.
Iivo Niskanen har lidit av ryggbesvär. Iivo Niskanen tränar i Ruka. Bild: Lehtikuva längdskidåkning,Iivo Niskanen

Vill få en lika bra premiär som förra året

Niskanen gjorde en inofficiell tävling i Olos för tio dagar sedan. På 10 kilometer klassiskt var han överlägsen och slog Aleksej Tjervotkin och Aleksandr Bolsjunov med drygt 40 sekunder.

De avstånden vill han ändå inte dra för långa slutsatser av.

– Det är lite spännande då man inte gjort några riktiga tävlingar inte vet var man står. Jag tror ändå att jag ska kunna åka på en bra nivå. Lördagens och söndagens lopp är de mest intressanta för mig, säger han.

I fjol vann Niskanen det klassiska loppet och i jaktstarten hade han den fjärde bästa tiden. Det gav en slutlig tredje plats i Rukas minitour.

– Vi ska hoppas att jag får en liknande start på säsongen som förra året. Det är målet, säger han.

Världscupsäsongen i längdskidåkningen inleds med sprint på fredag. Christian Vuojärvi och Matias Strandvall kommenterar på svenska.

Läs också