Hoppa till huvudinnehåll

HS: Finland nära att införa undantagsförhållanden

En skylt som föreställer en man i munskydd, bredvid sitter en kvinna på en bänk, också hon med munskydd.
Kriterierna för undantagsförhållanden kan uppfyllas ifall coronaläget i Finland snabbt blir ännu värre. En skylt som föreställer en man i munskydd, bredvid sitter en kvinna på en bänk, också hon med munskydd. Bild: Tiina Jutila / Yle Helsingfors,coronavirus,COVID-19,coronavirus disease,Wuhan-coronavirus,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet i Finland 2020,coronavirusutbrottet i Europa 2020,pandemier,smittsamma sjukdomar,epidemier,andningsskydd,ansiktsmasker,människor,gång (motion),Munskydd,Munskydd under coronaviruspandemin 2019−2020,stadsplanering,Institutet för hälsa och välfärd,statsrådets kansli,Markku Kanerva

Finland är nu nära att införa undantagsförhållanden på grund av coronaläget. Det framgår av en promemoria från Statsrådets kansli som Helsingin Sanomat har tagit del av.

För närvarande finns det ändå inget "nödvändigt behov" av att införa undantagsförhållanden, men läget kan ändra snabbt, enligt promemorian som regeringen behandlade vid sin överläggning i går kväll.

Myndigheternas normala befogenheter räcker inte till om smittspridningen ökar drastiskt, står det i promemorian.

Enligt promemorian kan smittspridningen öka explosivt i vissa områden. Då kan man behöva begränsa medborgarnas rörelsefrihet samt placera hälsovårdspersonal på de platser där den behövs, vilket kan göras endast om beredskapslagen tas i bruk.

Beredskapslagen som ger regeringen stora befogenheter att begränsa medborgarnas fri- och rättigheter, kan bara tas i bruk om det råder undantagstillstånd i landet. Ett kriterium är att det ska råda en pandemi som till sina verkningar kan jämföras med en synnerligen allvarlig storolycka.

Enligt tidningen kan kriterierna för undantagsförhållanden uppfyllas ifall coronaläget i Finland snabbt blir ännu värre.

"Alla andra åtgärder måste testas"

Både presidenten och statsministern har under de senaste dagarna lyft fram möjligheten att ta i bruk beredskapslagen igen ifall de regionala coronarestriktionerna inte lyckas stoppa den stigande smittotrenden.

– För att beredskapslagen ska kunna tas i bruk måste det finnas ett klart behov av den. Alla andra åtgärder måste testas innan beredskapslagen kan tas i bruk, sa statsminister Sanna Marin (SDP) i Yles A-studio i början av veckan.

Statsminister Marin och familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP) informerar om gårdagens förhandlingar i dag klockan 10.

Institutet för hälsa och välfärd THL och Social- och hälsovårdsministeriet ger sin coronaöversikt i samband med regeringens presskonferens.