Hoppa till huvudinnehåll

Marin: “Behovet av beredskapslagen klarnar inom två veckor” - och den avgörande faktorn är hur sjukvården klarar av läget, framgår av regeringspromemoria

Bild på en kameraskärm som visar Sanna Marin och Sauli Niinistös presstillfälle.
Det är statsrådet som tillsammans med presidenten konstaterar att undantagsförhållanden råder. Bild på en kameraskärm som visar Sanna Marin och Sauli Niinistös presstillfälle. Bild: Petteri Bülow / Yle coronavirusutbrottet i Finland 2020,Regeringen Marin,Sauli Niinistö,Finlands president,Finlands statsminister

Statsminister Sanna Marin (SDP) tycker inte om att ta ställning till tidtabeller då det gäller coronaläget, men på dagens presskonferens tog hon bladet från munnen. Inom två veckor vet vi om de nuvarande restriktionerna biter, sa hon på THL:s veckoinfo.

Läget är nu allvarligt, konstaterade bland andra familje- och omsorgsminister Krista Kiuru (SDP).

- Nyland och Päijänne-Tavastland har båda nått samhällsspridning, sa Kiuru. Hela landet är hotat.

Kuvassa Krista Kiuru puhuu tiedotustilaisuudessa lokakuussa 2020.
Familje- och omsorgsminister Krista Kiuru säger att hela landet är hotat. Kuvassa Krista Kiuru puhuu tiedotustilaisuudessa lokakuussa 2020. Bild: Silja Viitala / Yle 2020,oktober,Helsingfors,social- och hälsovårdsreformen (sote),minister,Krista Kiuru

Presidenten och regeringen besluter tillsammans

Det är presidenten och regeringen som tillsammans ska konstatera att undantagsförhållanden råder. Efter det ges en förordning som snabbt ska godkännas av riksdagen. Presidenten är enligt Marin beredd att ta beredskapslagen i bruk på kort varsel.

- Vi är inte där ännu, konstaterade statsministern på dagens pressinfo, men situationen kan ändra snabbt. Om situationen det kräver är regeringen skyldig att ta beredskapslagen i bruk.

Presidentti Sauli Niinistö Ykksöaamun vieraana 22.08.2020
President Sauli Niinistö är beredd att på kort varsel fatta beslut. Presidentti Sauli Niinistö Ykksöaamun vieraana 22.08.2020 Bild: Derrick Frilund / Yle Sauli Niinistö,Finlands president,Yle TV1,COVID-19

Sanna Marin konstaterar också att hon ogärna tar ställning till tidtabeller då det gäller coronaepedemin.

- Men inom två veckor ser vi hur de nuvarande restriktionerna biter, sa Marin. Det är också skäl att granska situationen på veckobasis.

“Hälsovårdssystemets funktionsduglighet är avgörande”

Ur promemorian till statsrådet framgår också att det som avgör ifall beredskapslagen kan tas i bruk är om sjukvårdens funktionsduglighet är hotad. Däremot är smittspridningen inte direkt avgörande.

Det här bygger på hur grundlagsutskottet resonerade i våras då beredskapslagen togs i bruk.

“Situationen kan bli akut då det gäller att garantera hälsovårdssystemets funktionsduglighet", står det att läsa i promemorian. "Om till exempel antalet smittade ökar okontrollerat eller exponentiellt och det går att förutspå att ett visst antal kommer att vara i behov av sjukvård” står det vidare.

Också spårningen av smittade blir omöjlig och antalet smittade ökar explosionsartat, konstateras i promemorian.

Läs också