Hoppa till huvudinnehåll

Skulle du kunna tänka dig att slänga toalettpappret till förbränning istället för i toaletten - för miljöns skull?

toalettpappersrullar på ett bord - en har en smiley ritad på sig
I flera länder är folk redan vana vid att slänga toalettpapper i en skräpkorg bredvid toaletten. Orsaken är att toalettpappret riskerar att fastna i rören. Här i Norden är fokuset ändå ett annat - Östersjön. toalettpappersrullar på ett bord - en har en smiley ritad på sig Bild: Risto Koskinen / Yle Toalettpapper

Ska vi alltid göra som vi alltid gjort, även om en förändring kan leda till något bättre? I Tranås kommun i Sverige vill man utmana vårt sätt att tänka kring toalettpappret.

Tranås kommun vill i samband med sin nya kommunala fleråriga avfallsplan utreda effekterna av att slänga kisstoalettpappret i en skräpkorg istället för i toaletten.

Pappret skulle då gå till förbränning eller kompost istället för att renas bort i reningsverket.

- Utgångspunkten är att vi vill räkna ut hur mycket mindre belastning det här skulle innebära och hur mycket energivärde det finns i avfallsfraktionen - och att minska kostnaderna, säger Tranås vatten- och avfallschef Torbjörn Adolfsson.

Adolfsson har en bakgrund som miljöchef i en annan kommun och han hoppas att den här utredningen ska öppna upp diskussionen om hur vi med smarta åtgärder kan minska belastningen på miljön och i sin tur Östersjön.

- Samhällsutvecklingen går väldigt mycket framåt inom många områden - jag tycker väl att vi kunde bidra inom detta område också, säger Adolfsson.

Samhällsutvecklingen går väldigt mycket framåt inom många områden - jag tycker väl att vi kunde bidra inom detta område också― Tranås vatten- och avfallschef Torbjörn Adolfsson
En toalettstol där locket är på glänt med hjälp av en toarulle som har ett leende på sig.
Om avfallsplanen får grönt ljus av lokalpolitikerna börjar utredningen nästa år. Hittills har kommentarerna varit väldigt positiva, säger Torbjörn Adolfsson. En toalettstol där locket är på glänt med hjälp av en toarulle som har ett leende på sig. Bild: Mostphotos toaletter,Toalett,Toalettpapper,Vattenklosett

Vad tycker du - skulle du vara beredd att slänga toalettpappret i en skräpkorg istället för i toaletten?