Hoppa till huvudinnehåll

Svårt att komma med i jaktlag i Nyland - Vandajägare: “Risken är ganska stor att jag inte skulle ha kommit med utan kontakter”

En man iklädd röd tröja står ute på bredvid ett motionsspår.
Jonas Ekman kom med i ett jaktlag i Vanda efter att ha hållit på med jakt i några år. En man iklädd röd tröja står ute på bredvid ett motionsspår. Bild: Yle / Rebecka Svedberg jakt,jaktlag,Jonas Ekman

Många jägare och begränsat med jaktmark gör det svårt för nya jägare att komma med som medlemmar i jaktlag. Samtidigt är det upp till jaktlagen att själva välja vem de vill ha med, uppger man på Viltcentralen.

Vandabon Jonas Ekmans intresse för jakt väcktes för omkring fem år sedan då han via sin frus bror och pappa började som gästjägare i en jaktförening i Vanda.

Efter ett par år som gästjägare bestämde han sig för att ansöka om att få gå med som medlem i jaktlaget.

- Jag skrev en ansökan där jag berättade om mig själv, varför jag vill bli medlem och vad jag har tänkt jaga. Ansökan behandlades sedan på jaktföreningens vårmöte där det röstades om jag fick komma med eller inte.

Det fick han och där har han nu varit medlem i snart tre år.

Det hjälper såklart om man har kontakter och någon som kan prata gott om en för jaktlaget

Enligt Ekmans erfarenheter är det ganska svårt att komma med i jaktlag, framför allt i huvudstadsregionen.

- Det hjälper såklart om man har kontakter och någon som kan prata gott om en för jaktlaget. Men jo, nu vill det vara lite svårt.

Tror du att du skulle ha kommit med utan dina kontakter?

- Svårt att säga. Man har alltid en möjlighet om man har en god ansökan och orkar vara med och hjälpa till. Risken är ändå ganska stor att jag inte skulle ha kommit med utan kontakter.

Spektrum av olika inställningar bland jaktlagen

Att det är svårt att komma med i ett jaktlag i huvudstadsregionen bekräftar också Jörgen Hermansson som jobbar som viltplanerare på Egentliga Finlands Viltcentral.

- Det finns många jägare och begränsat med mark. Ju längre bort man kommer, desto lättare blir det.

Hermansson berättar att det finns två former av jaktlag: jaktlag som är registrerade föreningar där föreningslagen styr beslutsprocessen och jaktlag som grundar sig på privata sammanslutningar.

- I de södra delarna av Svenskfinland är det ganska vanligt med privata jaktlag där en grupp människor tillsammans har kommit överens om att jaga. Då sker också rekryteringen av medlemmar på basis av diskussioner och personliga kontakter till medlemmarna i jaktlaget.

Jörgen Hermansson, en man med glasögon, står vid en vägg under ett stort älg.
Jörgen Hermansson jobbar som viltplanerare på Egentliga Finlands Viltcentral. Arkivbild. Jörgen Hermansson, en man med glasögon, står vid en vägg under ett stort älg. Bild: Linus Hoffman/Yle Älghorn,jörgen hermansson

Hur öppna jaktlagen är för nya medlemmar varierar.

- Somliga lag är väldigt öppna och rekryterar gärna nya medlemmar, medan andra är mera reserverade och inte rekryterar nya medlemmar. Det finns ingen lag som säger att jaktlag måste ta med medlemmar.

Hur lätt jägare kommer med i jaktlag med beror också på var i Finland man befinner sig.

- I de stora tillväxtcentren finns det en hel del både nya och gamla jägare som har svårt att hitta jaktmark eftersom utbudet på jaktmark är så litet och det finns många jägare. Man kan definitivt inte måla upp en enhetlig bild av hur möjligheterna att bli jägare ser ut.

"Skulle vara önskvärt att jaktlag i större utsträckning skulle ta med gäster"

Enligt Hermansson är Viltcentralens råd ganska klara när det gäller vissa former av jakt, såsom mindre klövdjur hjort och rådjur.

- Jag brukar säga att det skulle vara önskvärt att ett större antal jägare skulle skjuta ett större antal djur.

Hermansson berättar att de fört aktiva diskussioner med jaktlagen, bland annat om att de ska inta en liberalare inställning mot gästjägare.

- Man måste inte bli medlem för att jaga. Det skulle vara önskvärt att jaktlag i större utsträckning skulle ta med gäster. De skulle kanske inte ha samma skyldigheter som medlemmarna har, men de deltar i jakten och kunde betala en lite summa för den möjligheten.

Enligt Hermansson finns det goda möjligheter att börja jaga i Finland trots att man inte kommer med i ett jaktlag. Det här tack vare stora statliga marker där varje finsk medborgare har rätt att jaga.

- I princip så avlägger du jägarexamen och ansöker om vapenlicens. När du har det här avklarat så kan du ansöka om jakttillstånd på statens marker. Och då är det möjligt att jaga.

En man iklädd röd tröja står ute på ett motionsspår.
Jonas Ekman fick hjälp av kontakter då han kom med i ett jaktlag i Vanda. En man iklädd röd tröja står ute på ett motionsspår. Bild: Yle / Rebecka Svedberg jakt,jaktlag,Jonas Ekman

"Det är ganska sällan man kan ta med nya medlemmar"

Jonas Ekman är en av de nyare medlemmarna i hans jaktlag. Sedan han gick med för snart tre år sedan har jaktlaget bara tagit med en eller två medlemmar.

- Vårt jaktlag har ett fastställt antal medlemmar och i princip så lämnar inget laget, alla vill jaga så länge de kan. Det är ganska sällan man kan ta med nya medlemmar.

Enligt Ekman varierar det mellan olika jaktlag vad som beaktas vid antagande av nya medlemmar.

- Jaktlaget vill ha medlemmar som hjälper till med också annat än bara jakt, bland annat viltvård. Sen vill man också veta hurdan personen är. Man får ta med gästskyttar som vill pröva på jakt, men det är nog i första hand personer man känner.

Har man svårt att komma med i ett jaktlag så är statens marker ett bra alternativ, berättar Ekman.

- Bara man kör bort från huvudstadsregionen några timmar så finns det hur mycket som helst att välja mellan. Annars är det bara att skicka in ansökningar och vara i kontakt med jaktlag och hjälpa till så kanske det nappar i något skede.