Hoppa till huvudinnehåll

Sverige får jobba med att öka viljan för coronavaccinet – svenskarna har narkolepsiskandalen i färskt minne

Tre av fyra svenskar säger i dag att de vill coronavaccinera sig. Det här är ändå mer än i till exempel Frankrike, där bara drygt hälften vill det.

– Klart att om de får fram nåt som inte har några större biverkningar, det är det man är rädd för. Men jag tror nog det är smart att vaccinera sig, säger Christina Blom.

– Man tänker lite grann på det som var för några år sedan, de som fick narkolepsi. Men det är ju två olika vaccin, jag är positiv till att vaccineras, säger Jan Säldebring.

– Jag tillhör ingen riskgrupp och jag är ganska ung, så jag kommer avvakta, säger Sofie Lönnqvist.

Rösterna på Södermalms gator bekräftar det flera tidigare enkäter visat i Sverige: alla är inte odelat positiva till ett coronavaccin. Enligt den senaste enkäten som SVT låtit göra säger var fjärde svensk nej till coronavaccinet.

Sveriges vaccinbudget: 443 miljoner euro

Sverige har tecknat redan fyra vaccinavtal och höjt sin vaccinbudget till 4,5 miljarder kronor.

Sveriges regioner har fått besked om att förbereda sig för att kunna börja vaccinera i januari.

Men svenskarna har narkolepsiskandalen i färskt minne. Åren efter vaccineringen med Pandemrix mot svininfluensan för tio år sen insjuknade minst 350 barn och unga vuxna i narkolepsi i Sverige, enligt Socialstyrelsen.

Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, på pressträff på regeringskansliet framför svenska flaggor.
Johan Carlson på Folkhälsomyndigheten är säker på att vaccinviljan ökar i takt med att det kommer in mer information om vaccinen. Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten, på pressträff på regeringskansliet framför svenska flaggor. Bild: STELLA Pictures/All Over Press Johan Carlson

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson har förståelse för oron.

– Det kommer att behövas en omfattande kommunikation och information om hur vaccinerna fungerar och vilka biverkningar som är kända. Alla ska känna sig trygga med att sjukvård och myndigheter har aktuell och kvalitetsgranskad kunskap och säkra källor till sådan kunskap, sade han på regeringens senaste pressträff om vaccinupphandlingen.

De vaccinstudier som görs nu är mycket större, tio gånger större än normalt

De svenska myndigheterna och politikerna gör nu sitt bästa för att förklara att läget är annorlunda i dag.

– Det är klart, nu har vi varit i en mörk period sedan januari och vi har pratat om vaccin, vaccin, vaccin. Så får vi höra att normalt tar det tio år och nu har det gått på under ett år, då kan man undra var det har slarvats. Men det är tvärtom så att de studier som görs nu är mycket större, tio gånger större än normalt. Vi måste vara väldigt tydliga med processen, sade Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström på samma pressträff.

Frankrike: Bara 54 procent vill vaccinera sig

Samtidigt är vaccinskepticismen större i en del andra länder. En undersökning från Ipsos visade i oktober att bara drygt hälften av fransmännen är positivt inställda till att vaccinera sig, visar en internationell enkät.

Sveriges 75 procent var i linje med det globala medelvärdet i Ipsos undersökning, där i medeltal 73 procent sade ja till vaccin.

Enligt SVT-enkäten är det färre svenskar som säger nej till vaccinet nu, än vad det var när samma fråga ställdes i en enkät i augusti. Myndigheterna och regeringen hoppas och tror viljan att vaccinera sig kommer att öka i takt med att det kommer in mer information om vaccinet. Svenskarna har i allmänhet en god inställning till vaccin.

Lena hallengren
Socialminister Lena Hallengren tycker inte 25 procent nödvändigtvis är en hög andel som säger nej, och tror siffran minskar snart. Lena hallengren Bild: AFP / Lehtikuva Lena Hallengren

– Jag är inte säker på att jag håller med om att det är en stor del som inte vill vaccinera sig, i ett läge där vi nu är där ingen riktigt vet förutsättningarna, säger socialminister Lena Hallengren om enkäten i fråga. Jag tror det där kommer ändra men vi ska givetvis jobba väldigt hårt med information och med upplysning.

– Ju mer tiden går desto mera vet vi om till exempel biverkningar, jag tror det är det människor är rädda för, säger Johan Carlson. Min övertygelse är att med en väldigt öppen attityd kommer fler och fler inse att det är bra att vaccinera sig. Jag är inte speciellt orolig.

Det tar till hösten innan alla svenkar får vaccin

När vaccinationerna sätter igång i januari räknar Sverige med att under första halvåret vaccinera de som är äldre, hör till riskgrupp eller jobbar inom sjukvården. Det dröjer alltså till hösten innan andra grupper får vaccin.

– Jag vill igen varna för att tro att pandemin därmed är överstånden. Att vi påbörjar vaccinationen innebär inte slutet på pandemin, det innebär inte att vi kan lätta på restriktioner eller andra åtgärder som vidtagits för att hindra smittspridningen.

Läs också