Hoppa till huvudinnehåll

Therese Johaug om kaoset inför premiären: ”Vi förberedde oss på det värsta”

Therese Johaug i Ruka
Therese Johaug och resten av de norska åkarna får tävla i Ruka. Therese Johaug i Ruka Bild: Lehtikuva längdskidåkning,Therese Johaug

De norska åkarnas premiär var först i fara, men de har nu fått klartecken att tävla i Ruka. Landslaget var isolerat i ett dygn men nu kan man börja ladda för säsongens första lopp. Det är säkert inte sista gången, säger Therese Johaug till NRK.

Det rådde kaos i Ruka under torsdagsförmiddagen. Först kom beskedet att tränaren Eirik Myhr Nossum testat positivt för coronaviruset, och hela det norska laget i försattes i karantän.

Några timmar senare klarnade det att det handlade om ett falskt positivt resultat, och laget släpptes ur karantänen. Efter ett omskakande dygn har de norska åkarna fått klartecken att tävla.

– Jag har varit inspärrad i ett dygn så det var skönt att få komma ut och få lite frisk luft. Vi förberedde oss på det värsta och att det inte skulle bli några tävlingar, säger Therese Johaug till NRK.

"Kommer att bli så här i vinter"

Johaug tror också att något liknande kommer att hända igen under säsongen.

– Vi har försökt ta det med lite humor men det var en tuff situation. Vi får förbereda oss att det kommer att bli så här i vinter. Det är säkert inte sista gången, säger hon.

För att åkarna ska få hämta ut sin ackreditering till tävlingarna måste man testa negativ. För svenskan Frida Karlsson blev det en lång väntan innan hon fick sitt svar.

– Alla fick svar en timme efter vi testades. Jag kollade e-posten och sms och hade inte fått något. När jag vaknade på morgonen hade jag fortfarande inte fått något. Men till slut fick jag det och då var det segergest vid frukostbordet, säger Karlsson till Sportbladet.

Läs också