Hoppa till huvudinnehåll

Aleksej Navalnyj talar inför EU-parlamentet - "Sänder signal till Moskva om att ryska oppositionella är bundsförvanter"

Den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj
Den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj informerar EU-parlamentets utrikesutskott om läget i Ryssland och parlamentsvalet nästa år. Den ryska oppositionsledaren Aleksej Navalnyj Bild: Sergei Ilnitski / EPA Aleksej Navalnyj,Ryssland

Den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj träffar på fredagen medlemmar av EU-parlamentets utrikesutskott för att diskutera läget i Ryssland och mordförsöket mot honom.

Aleksej Navalnyj har kallats till EU-parlamentets utrikesutskott tillsammans med tre andra ryska oppositionsaktivister för att ge sin syn på utvecklingen i Ryssland.

Finländska europarlamentariker är glada över mötet och anser att det ger en fin möjlighet att få veta mer om det politiska och ekonomiska läget i Ryssland samt korruptionen i landet.

- Jag är mycket intresserad av hur unga väljare kommer att bete sig i valet nästa år, vad de tänker om landets framtid, korruption och valfusk och hur oppositionen ser på det här, säger EU-parlamentarikern Alviina Alametsä som tillhör de Gröna.

Mötet anses också sända en signal från EU till Ryssland om att oppositionsaktivister betraktas som bundsförvanter som man gärna vill höra.

- Hos oss tystas de inte och hos oss hör man inte bara på en röst, tillägger Alametsä.

Ryssland håller parlamentsval nästa år, då president Vladimir Putins parti Enade Ryssland väntas klara sig bra igen.

Det styrande partiet vann stort i lokala och regionala val som hölls i september och partiets guvernörskandidater vann alla val som de ställde upp i.

Oberoende valobservatörer fick in massvis med rapporter om oegentligheter och försök att förhindra deras arbete.

EU-sanktioner efter mordförsöket

Aleksej Navalnyj har levt utomlands enda sedan augusti, då han togs in för vård i Tyskland efter mordförsöket på honom, då han reste runt i Sibirien för att träffa oppositionsaktivister och medlemmar av den antikorruptionsstiftelse som han leder.

OPCW, Organisationen för förbud mot kemiska vapen, har bekräftat att Navalnyj förgiftades förgiftades med nervgiftet novitjok.

Västerländska underrättelseorganisationer slog nyligen fast att Kreml försökte döda Navalnyj, även om nervgiftet i fråga inte var lika starkt som det som användes i Salisbury i mordförsöket på den avhoppade ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia.

Storbritannien, Frankrike och Tyskland försöker nu förmå OPCW att formellt peka ut Ryssland som ansvarigt för mordförsöket på Navalnyj, men det är osäkert om det lyckas.

Aleksei Navalnyi perheensä ympäröimänä sairaalasängyssä.
Aleksej Navalnyj och hans fru Yulia Navalnaja på sjukhuset i Berlin där han vårdades. Aleksei Navalnyi perheensä ympäröimänä sairaalasängyssä. Bild: Aleksei Navalnyi / EPA Aleksej Navalnyj

Navalnyj har själv anklagat den ryska staten och Vladmir Putin personligen som skyldiga och västerländska underrättelsetjänster är benägna att hålla med honom. Enligt dem finns det allt mer bevis på att Kreml låg bakom mordförsöket.

Ryssland har bestämt avvisat alla anklagelser och sagt att det var "utländska makter" som låg bakom giftattacken i en medveten komplott för att slå split internationellt.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov sa tidigare den här månaden att Navalnyj kan ha förgiftats i Tyskland eller på det ambulansflyg som tog honom från Sibirien till Berlin.

Relationerna mellan Ryssland och EU försämrades ytterligare efter mordförsöket, då EU-länderna införde sanktioner mot sex individer och en rysk organisation. EU-parlamentet har för sin del fördömt mordförsöket.

Källor: STT, the Guardian