Hoppa till huvudinnehåll

"Det är som att företagarna i branschen sitter i en andningsmaskin" – gymägare har svårt att följa rekommendationerna om stängning

Ung kvinna med munskydd i ett gym.
Jeanette Broman tänker inte stänga sitt gym i Sibbo, trots rekommendationer om det. Ung kvinna med munskydd i ett gym. Bild: Yle / Hedvig Sandell gym,idrott,styrketräning,Sibbo,sipoon syke

Fredagen den 27 november gick Sibbo, Borgå och Lovisa ut med rekommendationer om att också privata aktörer stänger inomhuslokaler för motions- och fritidsaktiviteter, från 28.11–18.12.

Det är lugnt och stilla på gymmet i Nickby i Sibbo på fredag eftermiddag. För bara ett par timmar sedan kom kommunen med nya rekommendationer om att även privata gym borde stänga.

– Situationen är ganska likadan nu som den var på våren. Vi höll gymmet öppet då och kommer göra det också nu, säger Jeanette Broman som är ägare till gymmet i Nickby.

Anledningen till det är enkel.

– Det är en ekonomisk fråga. De fasta kostnaderna rullar på oavsett om här är folk eller inte. Det skulle vara en hård nota att ta ifall vi skulle stänga.

Kunder uttrycker också själva en vilja till att kunna gå på gym.

– De vill träna, röra på sig och ta hand om sig själva.

Personer tränar i ett gym.
Sex gymbesökare tränade i gymmet i Nickby på fredag eftermiddag. Personer tränar i ett gym. Bild: Yle / Hedvig Sandell gym,idrott,styrketräning,Sibbo,sipoon syke

Visst har ändå kundantalet minskat drastiskt. I våras tappade gymmet cirka 30 procent av sina kunder.

– Antalet kommer ju inte stiga förrän hela viruset är fixat på något vänster.

Broman vågar rent av likna situationen vid en covid-19 patients.

– Det är som att företagarna i branschen sitter i en andningsmaskin. Vi försöker bara hålla oss vid liv och vänta på bättre tider. Vi får göra allt vi kan för att klara oss.

Den ekonomiska förlusten är förstås stor.

– Resultaten är ju inte så hemskt bra. Det kommer inte se lyckligt ut i det nya bokslutet i vår.

Den utdragna pandemin gör sig hörd och sparkassorna börjar sakta sina.

– Och besparingar har man ju inte hur mycket av som helst. Vi får köra på så länge vi kan och se hur långt det räcker.

Kunderna bättre på att städa efter sig

Visst tar gymmet i Nickby ändå en del coronarekommendationer i beaktande.

– Vi uppmanar våra kunder att ha munskydd när de kommer till gymmet samt i omklädningsrummet. När de börjar träna får de ta bort munskydden.

Handsprit, sprutflaskor och papper finns också utspritt i gymmet.

– Och på varje maskin står det att kunderna ska komma ihåg att putsa maskinerna före och efter användning, att de ska använda handsprit och gärna en handduk samt hålla avstånd till de medtränande.

En bra sak som viruset fört med sig är i alla fall att kunderna blivit bättre på att putsa av maskinerna efter användning.

Det behövs också för att tyget på maskinerna ska hållas bra. Svett fräter nämligen sönder materialet, förklarar Broman.

Sprayflaskor på ett litet bord.
I och med coronapandemin har gymbesökarna blivit flitigare med att rengöra redskapen och maskinerna efter användning. Sprayflaskor på ett litet bord. Bild: Yle / Hedvig Sandell gym,idrott,styrketräning,Sibbo,desinfektionsmedel,Sprayburk,sipoon syke

Färre platser i gruppassen?

Det gymmet funderar på nu är om platserna i gruppassen borde minska ytterligare. För tillfället rymmer passen hälften så många som vanligt.

Virtuella gruppträningspass är också tillgängliga för gymmets kunder, men passen som hålls på gymmet har ändå efterfrågan.

– I början av våren tyckte kunderna de virtuella passen fungerade bra, men efter någon månad började kunderna tappa motivationen. De vill komma till gymmet och träna – och det märks tydligt.

Borgåföretagare väntar och ser

I Borgå kommer staden att stänga alla sina idrottslokaler, och all hobbyverksamhet inomhus avbryts. Staden rekommenderar att också privata aktörer gör lika.

- Vi väntar och ser vad alla andra klättergym gör, speciellt i Helsingfors. Om de stänger sina dörrar så gör vi lika. Vi tar en dag i sänder men för tillfället har vi öppet som normalt, säger Carolina Mikander som äger en klätterhall i Borgå.

Hon säger att hennes klättergym är ganska litet jämfört med klätterhallar i Helsingfors, och att det är lätt att hålla distans till andra eftersom kunderna är färre.

I Borgå brukar det vara mellan 10 och 15 klättrare på en gång.

carolina mikander - ägare av kiipeilykeskus grottan i borgå
Carolina Mikander driver ett klättringsgym. För henne skulle en stängning antagligen betyda konkurs. Arkivbild. carolina mikander - ägare av kiipeilykeskus grottan i borgå Bild: Yle/Stefan Härus carolina mikander,Borgå

Mikander har redan fått känna på coronans ekonomiska verkningar. Hon höll sitt klättringsgym stängt i två månader i våras, och även med gymmet öppet var förstås antalet kunder mycket mindre än tidigare.

I september skrev Mikander ett upprop på sociala medier där hon bad företagets följare om hjälp. Den gången slutade bra då tre entusiastiska klättrare till slut köpte in sig i företaget.

För ett litet företag är det ändå alltid en balansgång att få pengarna att räcka till.

- Om man skulle få något stöd så skulle det ju vara helt okej att stänga. Men om vi är tvungna att stänga så är det nästan samma som att gå i konkurs. Man är tyvärr tvungen att fundera på det också, säger Mikander.

Så länge det bara är frågan om rekommendationer och inte förbud kan företagare inte få ekonomisk kompensation för att hålla stängt, vilket ställer många företagare inför ett svårt val.

Förutom att ta upp de ekonomiska aspekterna säger Mikander också att möjligheten att hålla på med den egna hobbyn är viktig för mångas välmående i dessa dystra tider.

- Det är ju många som tackar oss för att vi håller öppet och säger att de inte vet vad de ska ta sig till om vi stänger, säger Mikander.

Inga pengar till hyra

– Ännu vet jag inte helt precis vad jag gör, säger Joni Rönneberg som driver ett motionscenter med idrottshall och gym i Borgå.

På våren höll motionscentret stängt i tre månader. Sedan fortsatte de med familjeturer, då hallen höll öppet för små grupper i taget.

Motionscentrets hyra sänktes också för några månader på våren, vilket underlättade lite. Nu börjar det se dåligt ut igen.

– Vi har nog inte råd med december månads hyra som det ser ut nu. När alla födelsedagsfester och sådant är avbokat så är det svårt, säger Rönneberg.

Gymägaren Joni Rönneberg hänger i ringarna
Joni Rönneberg i sitt motionscenter. Arkivbild. Gymägaren Joni Rönneberg hänger i ringarna Bild: Yle/ Stefan Paavola gym,joni rönneberg

En stor del av motionscentrets kunder är barngrupper och många familjer har ordnat kalas där tidigare. Nu har kunderna börjat sina.

– Det är ingen idé att hålla öppet för det kommer ingen, säger Rönneberg.

För hans del är det främst kundmängderna som påverkar om han håller öppet eller inte. Att helt stänga skulle betyda att alla inkomster försvinner och att den anställda personen permitteras.

Han funderar på att endast ha motionshallen öppen för en familj i taget, men det räcker heller inte för att betala hyran.

Själv har Rönneberg inte tagit ut lön sedan februari. Hittills har han klarat sig på pengarna från försäljningen av sommarstugan, men de börjar snart sina.

Om Rönneberg kommer att fortsätta ha öppet, stänga eller stänga men ha öppet för vissa grupper klarnar kanske under veckoslutet då han ser om det dyker upp några kunder eller inte.

Yoga på distans

I Lovisa är coronaläget inte riktigt lika illa som närmare huvudstadsregionen. Där har staden inte tagit i bruk lika stränga rekommendationer.

Staden kommer ändå att avbryta den hobbyverksamhet som ordnas för vuxna i lokaler som staden förvaltar.

Lovisa stad rekommenderar även att övriga som ordnar hobbyverksamhet i grupp för vuxna avbryter verksamheten eller ordnar verksamheten på distans om det är möjligt.

Det är vad en yogastudio kommer att göra från och med måndagen den 30 november.

– Vi kommer att dra in timmarna och flytta dem till nätet, säger Päivi Ahvonen.

Hon och och de två andra yogalärarna är alla enskilda företagare som samsas under samma marknadsföringsnamn och undervisar på samma ställe.

På torsdagen beslöt trion att de kommer att hålla fredagens och lördagens timmar som vanligt, men från och med måndagen ordnas yogalektionerna bara virtuellt.

– Vi tänkte att vi ju måste göra vårt bästa för att stoppa det här, fast situationen i Lovisa inte är så hemsk som i huvudstadsregionen.

Hyvinvointicenterin johtaja Mirja Lamberg tyhjässä joogastudiossa.
Den närmaste tiden får Lovisaborna yoga på distans. Arkivbild. Hyvinvointicenterin johtaja Mirja Lamberg tyhjässä joogastudiossa. Bild: Kasper Heimolehto / Yle yoga,yogainstruktör,välfärd

Yogalärarna kommer att följa med läget, och om coronasituationen fortsätter vara lugn kanske de börjar ordna fysiska timmar igen, men med små grupper på högst åtta deltagare åt gången.

Att övergå till distansundervisning betyder att inkomsterna minskar.

– Det är inte så många som deltar i nättimmarna, säger Ahvonen.

Själv gillar hon inte att undervisa på distans, så hon kommer att ta paus. Det är möjligt eftersom Ahvonen har ett dagsjobb.

Yogalärarna har redan tidigare tagit i bruk olika försiktighetsåtgärder, som att minska gruppstorlekarna och se till så tiden mellan timmarna är längre, för att undvika att många rör sig i lokalen samtidigt.

– Det som kändes hemskt var när vi för några veckor sedan bad om att de som jobbar i huvudstadsregionen inte skulle delta i timmarna. Det kändes på ett sätt diskriminerande, men vi bad vänligt om det och jag tror alla förstod. Ingen blev arg. Risken är större för de som pendlar dit, säger Ahonen.

Läs också