Hoppa till huvudinnehåll

Hans Martin: "Jag uppträdde i Bingolotto och hade skrivit ner delar av låttexten i handen"

Hans Martin med en akustisk gitarr.
Hans Martin grundade dansbandet Tommys. Hans Martin med en akustisk gitarr. Hans Martin,musik,Vegatoppen,Finlandssvensk Musik

Vilken maträtt skulle Hans Martin välja om han bara fick äta en maträtt under en månads tid? Har han gjort bort sig på scenen? Vad är det märkligaste som hänt honom under ett uppträdande? Detta och mycket mera får du reda på när tio kända personer ställer frågor till dansbandslegenden Hans Martin.

Hans Martin är en bekant figur i dansbandskretsarna. Han grundade dansbandet Tommys 1980 och har med bandet uppträtt i ett flertal svenska tv-program. Tommys låt Min kärlek blommar än låg på svensktoppen i hela 12 veckor 1998. Hans lämnande bandet 2001 och har sedan dess fortsatt göra musik. Hans låt Glöm aldrig bort var etta på Vegatoppen förra året.

Hans Martin har i denna serie fått frågor av kulstötaren Tomas Söderlund, producenten Janne Hyöty, skådespelaren Susanne Marins, fotbollsspelaren Linda Sällström, artisten Hanna Lagerström, programledaren Märta Westerlund, äventyraren Patrick Degerman, artisten Fredrik Furu, skådespelaren Jonas Bergqvist och mediaproducenten Tage Rönnqvist.

Fredrik Furu
Fredrik Furu ger sig ut på julturné tillsammans med Frida Andersson. Fredrik Furu Bild: Ville Juurikkala Fredrik Furu

Fredrik Furus fråga: Vad är det märkligaste du har varit med om i samband med en spelning?

– Det har ju hänt många konstiga saker under ett flertal spelningar, men en händelse som utspelade sig i Maxmo skärgård glömmer jag inte. Vi spelade med Tommys på en holme där det inte fanns någon el så arrangörerna hade ordnat dit ett aggregat. Traktens ungdomar märkte att de kan stänga av aggregatet så det gjorde de om och om igen. Till slut måste en person stå och vakta aggregatet. Ingen blev ju arg på dem utan alla skrattade åt detta busstreck.

Tomas Söderlund.
Tomas Söderlund har lagt av med kulstötandet. Tomas Söderlund. Bild: Arash Matin / Yle Tomas Söderlund

Tomas Söderlunds fråga: Om du bara fick äta en maträtt under en månads tid, vilken skulle det vara?

– Det är ju omöjligt. Den maträtt jag kanske skulle lyckas med är köttbullar och mos. Köttbullarna ska givetvis vara hemlagade och lingonsylt bör finnas på tallriken.

Kvinna i gul jacka och blå mössa sjunger och spelar gitarr mitt i sädesfält.
Susanne Marins är skådespelare och artist. Kvinna i gul jacka och blå mössa sjunger och spelar gitarr mitt i sädesfält. Bild: Eva Pursiainen / Yle Söderfjärden,gitarr,porträtt,Egenland,egenland_söderfjärden

Susanne Marins: När har du gjort bort dig på scenen, och vad gjorde du då?

– Jag tror inte jag har gjort bort mig riktigt ordentligt, men jag har nog tappat bort mig i texten. Då har jag ofta hittat på andra ord för att inte stå helt tyst. Under en allsång i Sverige hände detta och det tog en stund innan jag hittade orden.

– En del av våra låtar hade jag svårt att lära mig. En gång när jag skulle uppträda i Bingolotto sade jag åt producenten att jag vill ha texten framför mig. Han sade att jag nog borde kunna detta och inte behövde någon text. Då skrev jag upp delar av texten i min hand så att jag skulle ha något att falla tillbaka på om jag glömde texten.

Lyssna på de övriga frågorna och svaren i klippet nedan. Där funderar Hans på om musiken var bättre förr, om dansbandsmusiken är missförstådd och var den bästa publiken finns.