Hoppa till huvudinnehåll

Hufvudstadsbladet söker ny chefredaktör - vd Anna Hellerstedt: Det är Svenskfinlands mest utmanande jobb

Anna Hellerstedt
Det är inget lätt uppdrag men en fantastisk möjlighet för den som känner sig manad, säger Anna Hellerstedt. Anna Hellerstedt Bild: Pekka Palmgren/Yle KSF Media,Anna Hellerstedt

Tjänsten som chefredaktör vid Hufvudstadsbladet har väckt ett stort intresse. Också prenumeranterna har engagerat sig i jakten på den nya chefredaktören.

Enligt KSF Medias vd Anna Hellerstedt har redan flera potentiella kandidater kontaktat henne med frågor om tjänsten.

- Jag ser det som att det är många som förstår hur viktigt det är att det blir rätt chefredaktör vi hittar - och det tror jag verkligen att vi kommer att göra, säger Hellerstedt.

KSF Media söker en person som både kan förnya Hufvudstadsbladets profil och behålla de nuvarande läsarna.

- Vi söker framförallt en förnyare, men man ska också klara av att förvalta det vi har.

Hellerstedt framhåller också att den nya chefredaktören ska se styrkan i de duktiga kollegerna som arbetar på tidningen, samtidigt ska hen föra varumärket HBL in i framtiden för att dra till sig nya läsare.

- Vi söker någon som kan bidra till att vi syns mer ute i debatten och som skapar ett intresse för vad vi har att komma med.

Nya prenumeranter

Hellerstedt vidhåller att det inte är en omöjlig uppgift att locka nya prenumeranter.

Det finns flera exempel på tidningar som lyckats med den uppgiften. Som exempel lyfter hon fram Helsingin Sanomat där Kaius Niemi är chefredaktör och Dagens Nyheter där Peter Wolodarski är chefredaktör.

- Det är inget lätt uppdrag, men en fantastisk möjlighet för den som känner sig manad, säger hon.

Rekryteringen pågår till den fjärde december, genom headhunting i både Sverige och Finland och via öppen rekrytering.

Ansökningsprocessen sköts av rekryteringsbolaget IMS Talent. De bekräftar att det redan kommit in några ansökningar till chefredaktörstjänsten.

Torn och kyrktinnar över hustaken i Helsingfors
Hufvudstadsbladets redaktion på Mannerheimvägen i Helsingfors. Torn och kyrktinnar över hustaken i Helsingfors Bild: Bengt Östling/Yle Hufvudstadsbladet,Forum,Johanneskyrkan

En galjonsfigur och publicist

Även de medieforskare och journalister som Svenska Yle pratat med tycker att Hufvudstadsbladet behöver en stark ledare som chefredaktör, en publicist som samtidigt har ett businesskunnande och som får personalen med sig i att utveckla tidningen och de digitala plattformarna.

- Det är dags att också vända blickarna mot de tvåspråkiga publicisterna, en gång i tiden var det var ju ett lyckat drag att anställa Hannu Olkinuora, säger Camilla Berggren, Vasabladets tidigare chefredaktör.

- Jag vill inte nämna några namn, men det är all anledning att inte bara titta på Sverige, utan också på de tvåspråkiga vid de finska medierna. Jag skulle inte heller utesluta Åland, säger Tom Moring, forskare och professor emeritus i journalistik.

Tom Moring i närbild.
Tom Moring säger att chefredaktörsposten är jobbig men ger också status och synlighet även i Sverige. Tom Moring i närbild. Bild: Jari Kovalainen / Yle Tom Moring,Emeritus,professors namn,emeritus,journalistikvetenskap

Svår post

Hur attraktiv posten som chefredaktör vid Hufvudstadsbladet är är en fråga som delar åsikterna.

- En blåsig post där chefredaktör efter chefredaktör petats efter några år på tronen, säger Camilla Berggren.

- Det är en jobbig post men samtidigt också en statuspost som ger synlighet även i Sverige, säger Tom Moring.

KSF Medias vd Anna Hellerstedt håller med om att det krävs en person som både är envis och uthållig.

- Det krävs långsiktighet att göra de rätta förändringarna och det finns heller inga förväntningar på att det kan fixas över en natt, säger Hellerstedt.