Hoppa till huvudinnehåll

Irans ledande kärnfysiker dödades i väpnad attack - Iran beskyller Israel

Bilen på bilden bär spår av den attack som ledde till att en ledande iransk kärnfysiker dödades den 27 november.
Bilen på bilden bär spår av den attack som ledde till att en ledande iransk kärnfysiker dödades den 27 november. Bild: EPA-EFE/IRIB HANDOUT Iran,attentat,kärnfysiker,Mohsen Fakhrizadeh-Mahabadi

Den iranska vetenskapsmannen Mohsen Fakhrizadeh har dödats i en väpnad attack nära landets huvudstad Teheran. Irans utrikesminister Javad Zarif säger att det finns betydande indikationer på israelisk inblandning i attacken.

Kärnfysikern som i väst länge ansetts vara chef för Irans hemliga kärnvapenprogram dog av sina skador på sjukhus, rapporterar statliga medier.

En rad iranska kärnfysiker dödades i riktade attacker för cirka tio år sedan. Israel har länge misstänkts ligga bakom attackerna.

Gärningsmännen använde enligt Irans statliga tv sprängmedel och kulsprutor. Iran anser att det handlar om terrorism och Javad Zarif sade att världssamfundet borde fördöma det här terrordådet.

Företrädare för det iranska försvaret har lovat hämnas attacken.

Det hemliga iranska kärnvapenprogrammet upphörde 2003, men Israel och USA har beskyllt Iran för att för att försöka köra i gång programmet på nytt.

Iran har länge tillbakavisat beskyllningarna om ett kärnvapenprogram.

Källor: Reuters, AP, AFP

Läs också