Hoppa till huvudinnehåll

Jakobstads fastighetsbolag Ebba bygger studentbostäder i centrum – köper loss Simelius gård vid torget

Storgatan 10 i Jakobstad.
Simelius gård blir studentbostäder, om fastighetsbolaget Ebba får bygglov. Storgatan 10 i Jakobstad. Bild: Yle/Mikaela Löv Jakobstad,studentbostäder

Jakobstads fastighetsbolag Ebba planerar att bygga studentbostäder i Simelius gård på Storgatan 10. Fastigheten kan rymma upp till 15 lägenheter.
- Läget är perfekt och vi är glada över att vara med i planeringen, säger Tobias Nygård som är ordförande för studerandeföreningen Skruvster.

Fastighets Ab Ebba köper fastigheten Simelius gård på Storgatan 10 av staden Jakobstad, om man får bygglov för projektet.

Planeringen har redan tagit fart och med i processen är yrkeshögskolan Centria och yrkeshögskolan Novias studerandeförening Skruvster.

Skruvsters ordförande Tobias Nygård, basist som studerar för att bli musikpedagog, är glad över beskedet.

- I dagsläget finns det inga egentliga studiebostäder i Jakobstad, så som det finns i de flesta städer. Vi är hänvisade till den privata marknaden, säger Nygård.

Åsa Björkman är vd för fastighetsbolaget Ebba.
Åsa Björkman Åsa Björkman är vd för fastighetsbolaget Ebba. Bild: Yle/Mikaela Löv Jakobstad,studentbostäder

Boxbostäder är passé

Åsa Björkman som är vd på Ebba säger att idén kommer från det bostadspolitiska programmet. I diskussioner med de studerande kom det fram att det är brist på centrala studentbostäder till rimliga hyreskostnader.

I dagsläget finns den nyare delen av Bodgärdet kvar, men bostäderna matchar inte riktigt de studerandes önskemål.

- I dag vill de inte bo i boxbostäder. De vill ha eget badrum och kök och bo privat. Samma trend ser man överallt i Finland, man bygger om boxbostäder till små ettor, säger Björkman.

Ebba vill pricka rätt i planeringen

Hittills har man haft några inledande möten med studerandeföreningen. Åsa Björkman säger att man valt att göra så här för att pricka rätt i planeringen.

- Vi vill prioritera rätt och också lämna bort sådant som de studerande inte behöver. Fast man själv varit student så har behoven ändrats med tiden, säger Björkman.

Redan nu har fastighetsbolaget till exempel slagit fast att induktionshällar eller kabelteve är investeringar som de studerande inte önskar sig eller vill betala för.

- De ser på teve genom streamingtjänster och därför är en snabb nätuppkoppling viktig. Många köper sina kastruller och stekpannor på loppis och de fungerar inte på en induktionsspis. säger Björkman.

På så sätt slipper man dyra lösningar som de studerande inte har nytta av, säger Björkman.

- Det här är saker som vi alldeles säkert inte skulle ha tänkt på om vi inte skulle ha frågat. Det blir säkert ännu flera anpassade lösningar ju mer konkreta planerna på bostäderna blir, säger Björkman.

Centralt läge är a och o

De flesta studerande har ingen fet plånbok och de varken vill eller har råd att betala för lyxiga bostäder. Därför är Tobias Nygård speciellt glad över att fastighetsbolaget för en dialog med de studerande.

Ett viktigt önskemål från de studerandes sida är att bostäderna ska vara centralt belägna. Det är viktigt att bostäderna ligger nära Campus Allegro och butiker, säger Åsa Björkman.

- Vi har fått signaler om att de studerande gärna bor nära varandra, om än i egna bostäder, men har en gemenskap i huset, säger Björkman.

Konstubildningarna innebär att man ofta behöver besöka skolan också på fritiden.

Vill man bo billigt som studerande så är man ofta hänvisad till att bo utanför centrum. Men då blir avstånden långa, och någon lokaltrafik finns knappt att tillgå.

- Därför är läget nära Campus Allegro perfekt. När vi får vara delaktiga i planeringen kan vi också lyfta fram vad som är viktigt för oss, säger Nygård.

Campus Allegro i Jakobstad
Simelius gård ligger ett knappt stenkast från campus. Campus Allegro i Jakobstad Bild: Yle/Kjell Vikman Campus Allegro,Jakobstad

Ändamålsenligt boende till skäligt pris

Tanken är att alltså bygga så ändamålsenligt som möjligt för att möta de studerandes behov utan att hyran blir för hög.

Åsa Björkman säger att hyran för en bostad på 18 kvadratmeter kommer att ligga kring 300 euro. Det är också helt skäligt med tanke på reglerna kring bostadsbidrag för studerande.

- Förvaring är också viktigt för den som spelar instrument eller exempelvis har en fotoutrustning, säger Björkman.

Invändigt planeras huset rymma mellan 12 och 15 studiebostäder i storleken 18 till 50 kvadratmeter. Alla bostäder får ett eget litet kök, men två kokplattor och ugn räcker.

Huset återgick i stadens ägo efter en konkurs

Simelius gård har stått invid Jakobstads torg i 185 år. Huset byggdes efter branden 1835. De första ägarna var handelsmän som bedrev handel på gården fram till början av 1900-talet.

Sen flyttade Nordiska föreningsbanken in och stannade kvar ända till 1960-talet. Därefter köpte staden huset och inhyste socialverket och sedan polisen. Arbis huserade också i fastigheten en kort tid innan huset blev tomt.

Storgatan 10 i Jakobstad.
Dörren som vätter mot Storgatan. Storgatan 10 i Jakobstad. Bild: Yle/Mikaela Löv Jakobstad,studentbostäder

Byggnadsföretaget Mäenpää köpte sen huset av staden. De hade ändå bara erlagt handpenningen när företaget gick i konkurs. Därför hade köpet inte gått i lås.

- Vi är jätteglada över att vi fick den här chansen. Detaljplanen råkar tillåta bostäder, det är ett lyckokast för vår del.

Ett lyckokast för Ebba

Köpesumman är i dag 210 000 euro och att iståndsätta huset kommer att kosta ungefär en miljon euro. Då kommer fastighetsbolaget att utföra det mesta arbetet själv.

Åsa Björkman säger att projektet är jätteintressant för fastighetsbolaget Ebba och det är också roligt att Simelius gård, som är ett skyddat hus och länge stått tomt, får ett nytt liv.

- Husets själ kommer att tas tillvara, men inuti är huset sönderrenoverat. Det kan vara en fördel i vårt fall, det är inte lika mycket att ta hänsyn till, säger Björkman.

Huset har drabbats av sättningar i stensockeln. Skadorna i sockeln samt fasaden skall åtgärdas först.

Eftersom huset är skyddat utvändigt så kommer det att renoveras till ursprungligt skick.

Befintliga fönster och dörrar bibehålls och restaureras.

Loftlägenheter på vinden

Övervåningen i Simelius gård kommer att rymma lite större lägenheter av helt praktiska orsaker. Det finns bara små fönster och takfönster vilket gör bostäder möjligt, men lägenheterna blir större.

- Det blir charmiga bostäder med rustika takbjälkar och snedtak. De passar bra för ett par eller två syskon som studerar. Det finns stora möjligheter till fina bostäder, säger Björkman.

I bästa fall får Ebba bygglov 2021 och tillsammans med myndigheterna har man redan rett ut att planen för huset är genomförbar.

- Om allt går bra, jag vill vara optimist, börjar vi med fasaden i sommar och invändigt börjar vi bygga nästa höst, säger Åsa Björkman.