Hoppa till huvudinnehåll

Landslagskallelsen kom som en överraskning – nu ska Max Besselink skaffa sig värdefull erfarenhet i två EM-kvalmatcher: ”Vi ska inte vika ner oss”

Max Besselink
Max Besselink kan få debutera i landslaget i helgen. Max Besselink Bild: Petteri Bülow / Yle Helsinki Seagulls,basketboll,basketspelare

Han ser sig som en reserv, men får Max Besselink chansen i landslagets två EM-kvalmatcher kommer han att göra grovjobbet och springa mycket. De första dagarna i landslaget har varit inspirerande för 18-åringen. Det har varit jätteroligt i bubblan, säger han till Yle Sporten.

Det har gått nio månader sedan Finlands basketherrar senast spelade kvalmatcher, men nu är väntan snart över. På lördag är det match mot gruppettan Georgien och på måndag väntar tvåan Serbien.

Landslaget har varit samlat i Esbo i några dagar för att spela ihop sig och fila på taktiken inför de två viktiga matcherna. Stommen i landslaget är bekant men med finns också debutanten Max Besselink.

För den 18-årige Helsinki Seagulls-spelaren kom landslagskallelsen som en liten chock.

– Jag tränade bra på sommaren, och chefstränaren Henrik Dettmann tyckte att jag kommer att ha en stor roll i landslaget i framtiden. Jag var nog ganska chockad men jag är också väldigt tacksam.

– Eftersom jag är med redan nu så visar det ju också att man vill ha mig med i framtiden. Jag kommer nog att få en större roll sen, säger han till Yle Sporten.

Max Besselink
Max Besselink är ny i landslaget. Max Besselink Bild: Petteri Bülow / Yle Helsinki Seagulls,basketboll,basketspelare

Ser sig som reserv

Besselink betonar att den här samlingen i första hand är en där han ska se och lära, och han ser sig också som en reserv i laget.

– Jag har kommit igång bra men jag vet inte hur det blir med speltid i matcherna. Det handlar om att få erfarenhet och se hur systemet fungerar. Det har varit jätteroligt i bubblan.

– Vi har inte snackat så mycket om min roll. Jag är jätteglad över att bara få vara här. Visst skulle det vara roligt att spela men jag är också okej med om det inte blir så.

Vad har du satt för personliga mål under samlingen?

– Att få veta hur man spelar i landslaget, och så ska jag försöka hjälpa på mitt sätt. Jag ska bidra med det jag kan som är att springa mycket. Jag kan också göra mycket grovjobb, säger Besselink.

Finland har redan fått stort bakslag inför matcherna. Petteri Koponen har exponerats för coronavirsuset och fick inte tillåtelse att kliva in i bubblan. Även tränaren Hanno Möttölä är i karantän av samma anledning medan Chicago Bulls inte gav Lauri Markkanen lov att spela.

– Det är en besvikelse att de inte är här. Koponen är en väldigt bra spelare och en ledare, men vi har en bra backup så jag tror inte att det kommer att påverka oss så mycket.

– Vi kan inte påverka coronan, och det är som det är. Vi måste bara anpassa oss, säger Besselink.

Max Besselink
Max Besselink Bild: Petteri Bülow / Yle Helsinki Seagulls,basketboll,basketspelare

Spelar inför tomma läktare

Finland inledde kvalet i februari med en klar förlust mot Serbien och en seger över Schweiz. Lördagens motståndare Georgien har vunnit sina båda matcher över Serbien och Schweiz.

– De har stora spelare och det blir en tuff match. Försvarsspelet är alltid viktigt men mot Georgien gäller det att spela extra bra i defensiven. Vår offensiv tror jag kommer att fungera bra mot dem.

– Vi ska vinna båda matcherna, och vi ska inte vika ner oss, säger Besselink.

Finland brukar ha ett starkt publikstöd under sina matcher men så blir det inte den här gången. På grund av coronaläget spelas matcherna inför tomma läktare.

– Jag har faktiskt aldrig spelat en match utan publik så jag vet inte vad jag ska förvänta mig. Det blir säkert tyst och i början känns det säkert lite underligt, säger Besselink.