Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Trump lovar att lämna Vita Huset – och fyra andra nyheter att ha koll på

Porträttbild på Donald Trump.
Donald Trump har nästan erkänt sig besegrad av Joe Biden i det amerikanska presidentvalet. Porträttbild på Donald Trump. Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump

God morgon! Här listar vi fem nyheter att ha koll på den här fredagsmorgonen.

Donald Trump lovar att lämna Vita Huset om Joe Biden får majoriteten av elektorsrösterna

I natt gjorde Trump det närmaste till ett erkännande av valförlust hittills: när han under en presskonferens blev tillfrågad om han kommer att lämna Vita huset ifall elektorerna formellt röstar på Joe Biden, svarade han jakande.

– Förstås kommer jag att göra det, självklart. Och det vet ni.

Trump anser dock fortfarande att det amerikanska presidentvalet var riggat, och att det förekommit valfusk.

Elektorerna i de olika delstaterna samlas den 14 december för att formellt fastställa valresultatet.

Stort intresse för chefredaktörstjänsten vid HBL

Tjänsten som chefredaktör vid Hufvudstadsbladet har väckt ett stort intresse, och också prenumeranterna har engagerat sig i jakten på den nya chefredaktören.

Enligt KSF Medias vd Anna Hellerstedt har flera potentiella kandidater redan kontaktat henne med frågor om tjänsten.

– Vi söker framförallt en förnyare, men man ska också klara av att förvalta det vi har, säger Hellerstedt.

Hur attraktiv posten som chefredaktör vid Hufvudstadsbladet är är emellertid en fråga som delar åsikterna på det finlandssvenska mediefältet.

Anna Hellerstedt
Chefredaktörsposten är inget lätt uppdrag men en fantastisk möjlighet för den som känner sig manad, säger HBL:s vd Anna Hellerstedt. Anna Hellerstedt Bild: Pekka Palmgren/Yle KSF Media,Anna Hellerstedt

Unga vill återgå till ett normalt liv

Svenskspråkiga unga oroar sig mer än tidigare för framtiden, visar en ny rapport som tankesmedjan Magma låtit göra. I år har framtidstron rubbats av bland annat coronapandemin.

Edin Demirovic i Närpes är inte så orolig, men vill återgå till ett normalt liv.

Enligt honom undviker unga att tala om pandemin och försöker vara så positiva som möjligt.

– Jag hoppas att alla människor får tillbaka sitt jobb och barnen får åka tillbaka till skolan utan masker och att alla blir glada igen, som det var förut, säger Demirovic.

En ung man med kort mörkt hår. I bakgrunden syns barns teckningar på väggen.
Närpesbon Edin Demirovics oro över framtiden är inte stor, men coronapandemin skrämmer en aning. En ung man med kort mörkt hår. I bakgrunden syns barns teckningar på väggen. Bild: Yle/Juho Teir Närpes,ungdomar,edin demirovic

Förgiftade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj träffar EU-parlamentets utrikesutskott

I dag träffar den ryska oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj EU-parlamentets utrikesutskott för att diskutera läget i Ryssland och mordförsöket mot honom.

Navalnyj har levt utomlands enda sedan augusti, då han togs in för vård i Tyskland efter mordförsöket och västerländska underrättelseorganisationer har slagit fast att det var Kreml som försökte döda Navalnyj.

Finländska europarlamentariker ser fram emot mötet med Navalnyj.

Mötet anses sända en signal till Ryssland om att EU betraktar ryska oppositionsaktivister som bundsförvanter, som man gärna vill höra.

Maradona lagd till sista vilan

Fotbollsikonen Diego Maradona begravdes på torsdagskvällen på Bella Vista-kyrkogården i utkanten av Argentinas huvudstad Buenos Aires i samband med en enkel ceremoni.

Samtidigt utspelade sig kaos på gatorna i Buenos Aires, när tiotusentals människor försökte få chansen att ta farväl av legendaren, då hans kista var utställd i presidentpalatset Casa Rosada innan begravningen.

Tre dagars landssorg utlystes på onsdagen i Argentina, i samband med nyheten om att Maradona avlidit av en hjärtattack, 60 år gammal.

I mars 2020 såg Diego Maradona en match i den argentiska fotbollsligan.
Fotbollsikonen Diego Maradona blev 60 år gammal. I mars 2020 såg Diego Maradona en match i den argentiska fotbollsligan. Bild: EPA-EFE/JUAN IGNACIO RONCORONI Diego Maradona

Väder

Det är mest uppehåll, men mulet. Snöbyar förekommer speciellt i landets östra del.

Dagstemperaturen är -2 till +2 grader i landets södra och mellersta delar, -1 till -6 i Norra Österbotten och Kajanaland och ner till -20 grader i Lappland.

Till havs blåser friska nordliga vindar, på Norra Östersjön, Ålands hav och Skärgårdshavet upp till 13 meter per sekund.

Läs också