Hoppa till huvudinnehåll

Världscupen i skidskytte inleds: Johannes Thingnes Bø och Dorothea Wierer hör till profilerna – coronan kan bjuda på överraskningar

Dorothea Wierer har varit i lysande form.
Dorothea Wierer är favorit nummer ett på damsidan. Dorothea Wierer har varit i lysande form. skidskytte,Världscupen i skidskytte,Dorothea Wierer

När skidskyttesäsongen startar på veckoslutet i Kontiolax är det två idrottare som får bära på favoritskapet, Johannes Bø och Dorothea Wierer. Båda tog hem cupen i fjol och kommer att vara svårslagna även i år. Hur går det för de finländska skidskyttarna som nu får klara sig utan sin ledstjärna Kaisa Mäkäräinen?

Även skidskyttesäsongen skuggas av corona-epidemin som satt käppar i hjulet för en del av landslagen redan innan säsongen ens kommit igång. Coronafall kan göra att säsongen blir stympad och att överraskande namn kan träda fram.

Men på herrsidan råder det inget tvivel om vem som är det hetaste namnet den här säsongen. Norrmannen Johannes Bø vann cupen i fjol genom att kamma hem tio deltävlingssegrar. Nu då dessutom värsta konkurrenten Martin Fourcade lagt skidorna på hyllan är Johannes Bø i en klass för sig.

Johannes Bö skjuter.
Johannes Bø är favorit nummer ett på herrsidan Johannes Bö skjuter. Bild: ullstein bild - Sven Simon/ All Over Press Johannes Bø,skidskytte

Fransmännen som kom på bred front i fjol måste tänja sig till sitt yttersta om de vill rubba på Bøs dominans. Quentin Fillon Maillet, Emilien Jacquelin och Simon Desthieux måste vara jämnare i sina prestationer för att ha en chans att utmana norrmannen. Mycket talar för att världscupen på herrsidan kommer att bli en fransk-norsk duell.

De finska herrarnas framgång hänger mycket på Tero Seppälä. Om han kunnat ta ett steg till i utvecklingen till den här säsongen kan han mycket väl finnas med i kampen om placeringar bland de tio främsta i tävlingar under säsongen. De övriga kämpar om att plocka ströpoäng i säsongens starter.

Wierer damfavorit

På damsidan är kampen betydligt jämnare än på herrsidan. Den säkert skjutande italienskan Dorothea Wierer figurerar ändå som största favorit inför säsongen. Men Wierer har inte råd att lägga sig på latsidan. I fjol fanns fyra damer inom 52 poäng i totalcupens slutresultat och då tvingades bland annat Marte Olsbu Røiseland stå över sex deltävlingar.

Røiseland känns på förhand som den starkaste utmanaren till Wierer, förutsatt att hon håller sig frisk den här säsongen. Tysklands Denise Herrmann har tagit ett steg framåt i skytte under sommaren och är därmed också en stark utmanare till totalsegern.

Bland de övriga utmanarna finns Sveriges Hanna Öberg, snabba norskan Tiril Eckhoff och fransyskorna Justine Braisaz och Julia Simon. Även Liza Vittozzi kan vara ett hot mot Wierer ifall hon hittat tillbaka till den form hon hade för ett par säsonger sedan.

Vad gör Eder?

Efter att Kaisa Mäkäräinen avslutade sin karriär i våras har de blåvita blickarna riktats mot lagets nuvarande nestor Mari Eder.

Att fylla de stövlar som Mäkäräinen lämnade efter sig är nog för mycket för Eder, men i enskilda tävlingar har hon tidigare visat sin kapacitet. Då allt klickar är hon till och med god för deltävlingssegrar.

Det övriga laget bakom Eder kommer säkert att växla under säsongen. Venla Lehtonen är kanske den som kan vara med och kämpa om världscuppoäng under säsongen.

Världscupen i skidskytte startar lördagen 28.11 i Kontiolax med distanslopp för både damer och herrar. Yle sänder tävlingarna direkt med Magnus Eklöv som svenskspråkig kommentator.

Läs också