Hoppa till huvudinnehåll

Inga brandvakter från Raumo till Gävle i år - den stora halmbocken invigs virtuellt

Gävlebocken upplyst i mörket.
Gävlebocken är 13 meter hög. Invigningen ordnas den första advent. Gävlebocken upplyst i mörket. Bild: Mats Astrand / TT / EPA Gävlebocken

Den första advent är det dags att inviga Gävles största kändis, Gävlebocken. Tidigare år har brandvakter från Gävles vänstad Raumo deltagit i invigningen av den stora halmbocken, men i år kan delegationen inte delta i ceremonin på grund av coronaläget.

Det är invånarföreningen Nortamo-Seor, som håller i traditionen med brandvakter. Eftersom brandvakterna inte kan besöka Gävle, planerar de att skicka en videohälsning till staden. Enligt Mikko Vapanen vid föreningen har besöken till staden varit trevliga, och han hoppas att brandvakterna kan besöka Gävle efter att coronaläget har normaliserats.

Sex svartklädda herrar i cylinderhattar står framför den jättelika Gävlebocken i Gävle.
Den här brandvaktsdelegationen besökte Gävle år 2017. Sex svartklädda herrar i cylinderhattar står framför den jättelika Gävlebocken i Gävle. Bild: Mikko Vapanen Gävle,Gävlebocken,Raumo,Vänort,prännvahti

Gävlebocken har varit olycksdrabbad och har brunnit ner eller saboterats otaliga gånger. Därför föddes idén om att skicka en delegation med brandvakter till Gävle.

Brandvakterna var tidigare viktiga i trästäder. Deras uppgift var att se till att alla ljus var släckta och att inga bränder kunde uppstå.

I år kommer också invigningen att ske virtuellt i Gävle. Du kan följa med Gävlebocken via en webbkamera.