Hoppa till huvudinnehåll

Mari Eder bommade tre skott i premiären – Dorothea Wierer kroknade på sista varvet men tog knapp seger

Mari Eder på vallen
Mari Eder på vallen Bild: EPA-EFE/KIMMO BRANDT skidskytte,Mari Eder

Det blev ingen pangstart på världscupsäsongen för Mari Eder. I distansloppet i Kontiolax bommade hon tre skott i stående och hade inget med tätplaceringarna att göra. Förhandsfavoriten Dorothea Wierer vann tävlingen före Denise Herrmann.

Senast skidskyttarna tävlade i Kontiolax tog Kaisa Mäkäräinen farväl av sporten. Utan Mäkäräinen i laget är det nu Mari Eder som ska leda de blåvita damerna in i en ny framtid.

Eder tog sin första pallplacering i just Kontiolax för sex år sedan, men i dag var hon inte i närheten av att upprepa den bedriften. Eder fick nöja sig med en 32:a plats i premiären.

Under sommaren har Eder försökt hitta lugn och stabilitet i sitt skytte, och i liggande fungerade skyttet utmärkt då hon träffade samtliga tio tavlor. I stående var det betydligt svårare och finländskan drog på sig tre straffminuter.

– De två första serierna var bra i dag. Jag valde att ändra positionen inför sista stående, säger Eder till Yle efter loppet.

Eder blev slagen av dagens vinnare Dorothea Wierer med drygt tre och en halv minut. Förra säsongens världscupvinnare och dubbla världsmästaren var prickfri i dag, men segern satt hårt åt.

Efter det sista skyttet hade Wierer över en halv minut till godo på Denise Herrmann, men det sista varvet var riktigt jobbigt för italienskan. Hon tappade nästan hela sitt försprång men lyckades till slut vinna med endast 0,8 sekunder.

– Det kändes att jag inte är i bästa åkform, men i dag var det viktigt att skjuta fullt och jag är glad över att jag klarade det. På slutet hade jag ingen kraft kvar och jag trodde att jag skulle tappa segern, säger Wierer.

Sverige hade en lyckad dag med fyra åkare bland de sju bästa. Johanna Skottheim fick kliva upp på pallen då hon slutade trea.

Resultat:

1. Dorothea Wierer ITA 44.00,9 (0)
2. Deniser Herrmann GER +0,8 (1)
3. Johanna Skottheim SWE +24,1 (0)
4. Elvira Öberg SWE +34,1 (1)
5. Linn Persson SWE +36,8 (0)
6. Anais Bescond FRA +1.18,5 (1)
7. Hanna Öberg SWE +1.23,7 (2)
8. Dzinara Alimbekava BLR +1.50,0 (2)
--------------------
32. Mari Eder FIN +3.35,4 (3)
69. Suvi Minkkinen FIN +6.29,1 (4)
79. Venla Lehtonen FIN +7.11,8 (4)

Läs också