Hoppa till huvudinnehåll

Mobildata: Nylänningar rör sig nästan lika mycket som förut, trots förvärrat coronaläge

ansiktsskydd
Människor väntar på en buss i Helsingfors den 26 november ansiktsskydd Bild: Jorge Gonzalez/Yle ansiktsskydd

Trots att coronaläget försämras i Nyland dag för dag verkar folk vara i farten nästan lika mycket som förut. Det visar anonymiserad mobiltelefondata, som teleoperatören Telia samlat ihop.

Aktiviteten är klart högre än i mars då de första coronarestriktionerna infördes. Förra veckan lät folk bli att göra bara en femtedel av sina normala resor och ärenden, jämfört med tiden innan epidemin bröt ut.

I mars då epidemin var ett faktum minskade aktiviteten med två femtedelar jämfört med det normala.

Förra söndagen extra livlig

Förra söndagen var speciellt livlig i Nyland, visar Telias siffror. Då var det redan känt att stränga restriktioner träder i kraft senare under veckan.

Som en resa betraktas en minst 500 meters etapp inom Nyland. Resan avbryts då telefonen har varit orörlig i 50 minuter.

En två timmar lång butiksresa, med ett shoppinguppehåll på en timme, räknas således som två resor.

Telias data visar inte exakt var människor har rört sig - inte heller om de varit i närkontakt med andra. Men de stigande coronasiffrorna tyder på att så kan ha varit fallet.

Trafikmängderna i Nyland ger i stort sett samma information - folk rör sig nästan lika mycket som före coronan. Det visar uppgifter från Trafikledsverket.

Falsk trygghetskänsla?

Biträdande professorn i socialpsykologi vid Helsingfors universitet, Nelli Hankonen, säger att mediernas sätt att rapportera om coronaepidemin kan ha invaggat folk i falsk trygghet.

Läget i Finland har beskrivits som en framgångssaga. Det har gett oss en falsk trygghetskänsla

- Det har sagts att Finland är Europas tryggaste land vad gäller pandemin. Läget i Finland har beskrivits som en framgångssaga, säger hon. Det har gett oss en falsk trygghetskänsla.

Hankonen tror ändå inte att teledata ger en helt sanningsenlig bild av läget. Hon tror att människor i allmänhet har följt rekommendationerna väl.

- Folk har varit mycket på sina stugor och rört sig i naturen under epidemin, och har följt de regler som råder. Det är möjligt att göra det i vårt glestbefolkade land. Vi behöver inte packa ihop oss i samma parker, som till exempel i London.

Artikeln är en översättning av yle.fi-artikeln Tässäkö syy koronan nopealle leviämiselle? Kännykkädata paljastaa, että ihmiset liikkuvat paikoitellen lähes yhtä paljon kuin ennen koronaa i bearbetning av Sara Langh.

Läs också