Hoppa till huvudinnehåll

"När vi har en besviken Iivo så har vi snart en Iivo som presterar på topp" – Yle Sportens expert tror på Niskanen och herrlagets insats var ett glädjeämne

Iivo Niskanen efter målgång.
Iivo Niskanen missade pallen på sin favoritdistans. Iivo Niskanen efter målgång. Bild: Lehtikuva Iivo Niskanen

Iivo Niskanens krafter räckte inte till en ny seger i Ruka. Absolut ingen orsak till oro, anser Yle Sportens expert Matias Strandvall.

När det är femton kilometer klassiskt på programmet skruvas de finländska förväntningarna alltid upp. Iivo Niskanen har en slående bra statistik på distansen.

Därför var Niskanen också så oerhört besviken efter femteplatsen i Ruka.

– Jag orkade trycka på uppför, men i stakåkningen stämde det inte alls. Jag fick inte med mig något härifrån. En stor besvikelse, sa han efter loppet.

Lördagens tävling var en raritet den här säsongen. Totalt körs det bara två klassiska lopp med intervallstart under världscupvintern och i VM är det fri stil som gäller på femton kilometer.

Niskanen klagade på den svaga inledningen. Yle Sportens expert Matias Strandvall håller med.

– Iivo hade inte tävlat i en enda officiell tävling tidigare och det satte sina spår i dag. Han var lite väl tam i starten och tappade många sekunder som han inte klarade av att jobba ikapp, säger Strandvall.

Kläbo har lagt om träningen

Trots att det såg ut som att Niskanen hade sålt smöret och tappat pengarna, var han mindre än fyra sekunder från pallen. Upp till segraren Johannes Hösflot Kläbo var det knappt 22 sekunder.

– Iivo var besviken och när vi har en besviken Iivo så har vi snart en Iivo som presterar på toppnivå igen, säger Strandvall.

Kläbo har gjort sig känd som en sprintkanon, men i Ruka gick det tvärtom. Enligt Strandvall är det ingen större överraskning.

– Han har gjort ett medvetet val att satsa lite mer på distanslopp. Han har haft dagar med tio timmar träning. Hans största utmaning är att hitta balansen och inte tappa för mycket av sina sprintegenskaper.

Ristomatti Hakola går i mål i Ruka.
Ristomatti Hakola. Ristomatti Hakola går i mål i Ruka. Bild: Yle/Tomi Hänninen Ristomatti Hakola

Det allra mest positiva ur blåvit synvinkel under lördagen var herrlagets insats. Fyra åkare bland de tjugo främsta lovar mer. Ristomatti Hakola var näst bäste finländare som elva.

– Hakola har gjort lite som Kläbo och satsat mer på distans. Det är väl som han själv sa: Topp tio är det som gäller i världscupen.

– Joni Mäki (17:e) har tagit ett steg framåt och var solid i dag. Perttu Hyvärinen (19:e) värmde bara upp och vi kan förvänta oss mer av honom. Det bådar gott med tanke på VM-stafetten senare i vinter.

Joensuu gladde

Tidigare under dagen körde damerna – och det gav lite oro för läget i finländska laget.

– Mononen (25:e), Kyllönen (43:e) och Pärmäkoski (33:e) är åkare som borde vara topp femton. Det kan vi förvänta oss, säger Strandvall.

Laura Mononen var den enda av de tre som tog poäng. Hon förlorade knappt mot Jasmi Joensuu – som var ett glädjeämne.

– Hon har inte åkt så mycket i världscupen och misslyckades på sin huvuddistans i fredags. Nu tog hon revansch med råge.

Therese Johaug pratar i telefon.
Therese Johaug gjorde en stark lördagsinsats. Therese Johaug pratar i telefon. Bild: Yle/Tomi Hänninen Therese Johaug

I söndagens jaktstart är det Therese Johaug som startar från spets. Hon vann klart på lördagen och Strandvall förväntar sig inget annat än mycket Norge i täten under vintern.

Linn Svahn slängde ut en eldfackla mot Norge, men Johaug tog det med ro och visade var skåpet ska stå i dag. Frida Karlsson och Ebba Andersson var ändå lite närmare och det kan ge trevliga lopp i vinter.