Hoppa till huvudinnehåll

Sturla Holm Lægreid vann och Tuomas Harjula åkte i mål på 14:e plats – herrarnas skidskyttepremiär bjöd på storskrällar

Tuomas Harjula fick allt att stämma i världscuppremiären.
Tuomas Harjula fick allt att stämma i världscuppremiären. Tuomas Harjula fick allt att stämma i världscuppremiären. Bild: Lehtikuva / Markku Ulander Tuomas Harjula

Herrarnas världscuppremiär bjöd på en jätteskräll då den norska doldisen Sturla Holm Lægreid knep segern framför näsan på landslagskollegan Johannes Thingnes Bø. Hemmaåkaren Tuomas Harjula missade bara ett skott och höll bra fart i spåret.

Johannes Thingnes Bø har vunnit världscupen två år i rad och gällde som förhandsfavorit i säsongens första världscuptävling.

Bø stod för en stabil insats i 20-kilometersloppet i Kontiolax och missade bara ett skott, som ledde till en straffminut.

Vinnaren Sturla Holm Lægreid var en av tre prickfria skidskyttar och höll bra fart i spåret. Doldisen vann tävlingen med 20 sekunders marginal till Bø.

– Jag svävar fortfarande i skyn, jag förstår inte vad som har hänt men jag gillar känslan, sa Lægreid i tv-intervjun.

Sturla Holm Lægreid åker i mål i Kontiolax.
Sturla Holm Lægreid åker i mål i Kontiolax. Sturla Holm Lægreid åker i mål i Kontiolax. Bild: Lehtikuva / Markku Ulander Sturla Lægreid

Det blev en jämn kamp om tredjeplatsen. Den gick mellan fransmannen Quentin Fillon Maillet, tysken Erik Lesser och tjecken Ondrej Moravec.

Den stabile skytten Moravec var prickfri, medan Lesser och Fillon Maillet missade ett skott var.

Efter det sista skyttet var Lesser hela tolv sekunder snabbare än den vassa skidåkaren Fillon Maillet och knep tredjeplatsen.

  • 3. Lesser +1.03,6
  • 4. Fillon Maillet +1.05,9
  • 5. Moravec +1.06,9

Världscupdebuterade i mars

Lægreid är 23 år gammal och världscupdebuterade våren 2020. Han hann med fyra lopp innan coronapandemin satte punkt för säsongen.

Tero Seppälä är vanligtvis den klart bästa finländska herren. Han missade ändå hela fem skott och fick nöja sig med en blygsam 61:a plats.

Tuomas Harjula var det stora blåvita utropstecknet. Den 22-årige Harjula debuterade förra året i världscupen och tävlade i tre sprintlopp. Den bästa placeringen var en 51:a plats i Annecy.

I Kontiolax åkte Harjula i mål på 14:e plats.

I januari 2020 tävlade Tuomas Harjula i junior-VM.
I januari 2020 tävlade Tuomas Harjula i junior-VM. I januari 2020 tävlade Tuomas Harjula i junior-VM. Bild: imago images/Rolf Simeon/ All Over Press Tuomas Harjula

Han missade bara ett skott och höll dessutom bra fart i spåret. Kaisa Mäkäräinen kommenterade tävlingen i egenskap av tv-expert.

– I dag såg vi en otrolig insats av Tuomas. Och norrmannen vann. Otroligt – fyra nollor.

– Allt bygger på bra skytte. Det kan bära långt under fortsättningen av säsongen. Då man vet att man en gång har lyckats, så höjs självförtroendet, sa Mäkäräinen.

På söndag är det dags för sprint. Herrarnas tävling börjar klockan 11.30 och sänds i TV2 med svenska kommentarer av Magnus Eklöv.

Resultat, herrar 20 km:

1. Sturla Holm Lægreid [0+0+0+0] 48.57,0
2. Johannes Thingnes Bø [1+0+0+0] +19,6
3. Erik Lesser GER [0+1+0+0] +1.03,6
4. Quentin Fillon Maillet FRA [0+1+0+0] +1.05,9
5. Ondrej Moravec CZE [0+0+0+0] +1,06,9

14. Tuomas Harjula FIN [0+1+0+0] +2.47,1
61. Tero Seppälä FIN [1+2+1+1] +6.26,2
66. Jaakko Ranta FIN [0+1+0+2] +6.56,4

Läs också