Hoppa till huvudinnehåll

Det uppmärksammade fallet med den utvisade irakiern Ali upp i rätten i morgon

Helsingfors tingsrätt.
Rättegången inleds i Helsingfors tingsrätt i morgon Helsingfors tingsrätt. Bild: Henrietta Hassinen / Yle Helsingfors tingsrätt,Helsinki Court House,rättegång,rättegångsbiträden,advokater

I morgon inleds rättegången i det uppmärksammade fallet där en irakisk asylsökande, Ali, påstods ha dödats i Irak efter att han utvisats från Finland. Ali kommer själv inte att höras i rätten eftersom han sannolikt befinner sig i Irak. Landet har inte svarat på Finlands begäran om rättshjälp.

Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna hann till och med döma Finland för utvisningen. Det var Alis dotter som överklagade utvisningen till människorättsdomstolen - med förfalskade dokument.

Nu åtalas dottern och hennes ex-man för grovt bedrägeri och grov förfalskning. Domstolen hade fått felaktiga uppgifter om den asylsökandes död och de skriftliga bevisen i ärendet hade varit förfalskade.

Ali kan inte höras i rättegången som inleds i morgon

Också Ali själv och hans hustru misstänks för brott. Bägge tros befinna sig i Irak, och kommer inte att kunna höras i rättegången, som inleds i Helsingfors tingsrätt på måndagen.

Statsåklagaren Sampsa Hakala säger till STT att Irak inte har svarat på Finlands begäran om rättshjälp i fallet. Orsaken kan vara coronapandemin som har lagt många processer på is.

Alis dotter har delvis erkänt brott, men hennes ex-man har bestridit brott.

Europadomstolens fällande dom fick stor uppmärksamhet

Ali hade kommit till Finland i september 2015 tillsammans med två av sina barn. Hustrun och två yngre döttrar blev kvar i Bagdad.

Mannen nekades asyl i Finland och tre veckor efter att han hade återvänt till Irak påstods det att han hade mördats.

Europadomstolens fällande dom mot Finland uppmärksammades stort i slutet av 2019, och ledde till att Finland avbröt avvisningar till Irak.

Enligt domstolen hade Finland brutit mot artikel 2 och 3 i europeiska människorättskonventionen, det vill säga de punkter som handlar om rätt till liv och förbud mot tortyr.