Hoppa till huvudinnehåll

Direkt: Antti Aalto jagar nya världscuppoäng på hemmaplan

Kan Mari Eder få till sitt skytte och kriga om en topp tio-placering i sprinten i Kontiolax? Hon är det största finländska hoppet i skidskyttevärldscupen på hemmaplan.

Klockan 14.35: Skidskytte, damer, sprint

Kommentator: Magnus Eklöv

Finland: Mari Eder, Suvi Minkkinen, Erika Jänkä, Sanna Laari.

De finländska damernas insatser var rätt så bleka i världscupöppningen. Framförallt på vallen hopade sig problemen. En ordentlig uppryckning krävs i sprinten om det ska bli placeringar bland de 20 främsta.

Mari Eder gjorde ett hyfsat lopp i spåret och det ger hopp om att det kan bli en framskjuten placering om skyttet fungerar. Sanna Laari startar utvilad i sin världscupcomeback efter en säsong i Ibu-cupen.

Om Mari Eder lyckas på vallen kan det bli en bra placering.
Om Mari Eder lyckas på vallen kan det bli en bra placering. Om Mari Eder lyckas på vallen kan det bli en bra placering. Bild: Lehtikuva / Markku Ulander Mari Eder

Kampen om segern i distansloppet var tajt. Lika tufft kommer det att vara i sprinten, där det troligtvis finns fler segerkandidater. Denise Herrmann, Marte Olsbu Røiseland och de svenska damerna är garanterat med i segerkampen. Om Dorothea Wierer lyckats återhämta sig efter distansloppet kan även hon röra om i grytan.

Kommentatorns tips: Johanna Skottheim har gjort enorma framsteg under sommaren och pallplaceringen i distansloppet var ingen tillfällighet. Håller hon huvudet kallt i sprinten är svenskan att räkna med då pallplaceringarna delas ut.

Klockan 15.50: Nordisk kombination, skidmomentet

Kommentatorer: Mikael Oivo och Matias Strandvall

På lördagen tävlade Ilkka Herola (till vänster) och Eero Hirvonen (till höger) i Ruka.
På lördagen tävlade Ilkka Herola (till vänster) och Eero Hirvonen (till höger) i Ruka. På lördagen tävlade Ilkka Herola (till vänster) och Eero Hirvonen (till höger) i Ruka. Bild: Lehtikuva Ilkka Herola,Eero Hirvonen

Klockan 16.25: Backhoppning

Kommentator: Mikael Oivo

Finland (i kval före tävlingen): Antti Aalto, Eetu Nousiainen, Niko Kytösaho, Arttu Pohjola, Andreas Alamommo, Jarkko Määttä, Jonne Veteläinen, Mico Ahonen.

På lördagen tog Antti Aalto sin bästa världscupplacering i Ruka genom att sluta på en 20:e plats. Han var inte speciellt nöjd med sina hopp, så vi kan förvänta oss något i samma stil – eller varför inte ännu bättre på söndag?

En del av de övriga finländarna höll jämna steg med Aalto på träningslägret inför Rukahelgen, men självsäkerheten verkar inte finnas där när tävlingsvästen dras över bröstet. Det är ändå inte orimligt att förvänta sig världscuppoäng av framför allt Niko Kytösaho.

Antti Aalto är ute efter nya världscuppoäng i Ruka.
Antti Aalto är ute efter nya världscuppoäng i Ruka. Antti Aalto är ute efter nya världscuppoäng i Ruka. Bild: Lehtikuva / Vesa Moilanen Antti Aalto

Markus Eisenbichler har vunnit säsongens bägge tävlingar och var fullständigt överlägsen på lördagen. Den regerande världsmästarens självförtroende verkar vara på topp efter att han för första gången i karriären fått dra på sig den gula världscupledarvästen.

Kommentatorns tips: Om förhållandena är jämna och rättvisa på söndag är det svårt att se någon stoppa Eisenbichler från att vinna sin tredje tävling för säsongen. Den som kan utmana honom bäst är den regerande världsmästaren i normalbacke, Dawid Kubacki. Han är grym då han klarar av att inte sätta mentala käppar i hjulen för sig själv.