Hoppa till huvudinnehåll

Nya regler för premieringar i Raseborg: Ingen allmän omröstning för idrottspriset, kulturpriset och ungdomspriset

Fötterna på två innebandyspelare i närkamp om bollen
Raseborgs stad kommer i framtiden att utse årets idrottspris, istället för årets idrottare. Fötterna på två innebandyspelare i närkamp om bollen Bild: Robert Nyholm innebandy,innebandyspelare,idrott,gymnastik,Gymnastiksal,gymnastiksalar,idrottshallar,idrottsanläggningar,skolidrott

Kommunerna vill gärna höja vi-andan genom att premiera invånare och grupper som presterat väl eller på något annat sätt utmärkt sig. I många kommuner väljs till exempel årets kommuninvånare.

I Raseborg tänker man nu delvis frångå den rätt färska praxisen att invånarna får rösta fram vem de vill premiera inom till exempel idrott och kultur. I stället blir det nämnder och andra organ som utser dem.

Endast årets raseborgare kommer fortfarande att väljas genom en allmän omröstning.

Invånare får påverka idrottspriset

Det blir fritidsnämnden som väljer vem som får årets idrottspris. Stadsutvecklingssektionen väljer mottagaren av kulturpriset. Ungdomsfullmäktige väljer vem som får ungdomspriset.

Fritidsnämnden diskuterade för sin del idrottspriset på mötet den 25 november.

De beslutade att invånarna fortfarande ska få lämna in skriftliga förslag med motiveringar till vilka de tycker ska premieras för sina idrottsprestationer.

Ny idé: Årets idrottspris

Nämnden kom också fram till en annan ny sak: Staden ska inte längre välja årets idrottare utan i stället dela ut något som kallas "årets idrottspris". Det här för att kunna inkludera alla idrottsprestationer.

Invånarna får lämna in förslag till årets idrottspris från mitten av december till den 10 januari.

Alla valda premieras i februari.

Läs också