Hoppa till huvudinnehåll

Romain Grosjeans otäcka krasch präglade loppet i Bahrain – ska ha klarat sig med lindriga skador: ”Aldrig sett så mycket eld”

Romain Grosjeans bil brinner i Bahrain.
Romain Grosjean var med om en otäck krasch på första varvet. Romain Grosjeans bil brinner i Bahrain. Bild: imago images/HochZwei/ All Over Press Formel 1,Romain Grosjean

Bahrains GP hade bara hunnit början innan tävlingen rödflaggades. Romain Grosjean var med om massiv krasch där han körde rakt in i skyddsräcket och bilen fattade eld. Enligt de första uppgifterna mår fransmannen efter omständigheterna bra.

Romain Grosjean startade Bahrains GP från 19:e startruta och några kurvor in i loppet inträffade olyckan. Grosjean stötte ihop med Daniil Kvijat och i hög fart styrde han rakt in i skyddsräcket.

Stora eldslågor och rök kunde ses från kurvan där kraschen inträffade, och loppet avbröts direkt. Det visade sig att bilen hade gått av på mitten i samband med kraschen, men också att Grosjean var vid medvetande och själv kunde ta sig ur eldhavet.

Romain Grosjean efter kraschen i Bahrain.
Romain Grosjean efter kraschen i Bahrain. Bild: EPA Romain Grosjean

Brandmän och räddningspersonal var snabbt framme hos fransmannen och hjälpte honom från olycksplatsen och fram till läkarbilen på banan. Grosjean granskades först av medicinsk personal på plats men sedan fördes han till sjukhus där han efter omständigheterna uppges må bra.

– Romain har mindre brännskador på händer och fotlederna men i övrigt är han okej. Han är hos läkare nu, skrev stallet på Twitter efter olyckan.

Det förekom också uppgifter om att Grosjean skulle ha brutit några revben, men enligt de senaste uppgifterna har han inga frakturer.

– När man ser något liknande hoppas man bara att det gått bra. Jag vill tacka alla i räddningspersonalen som var snabbt framme, och även banarbetare och Fia som gjorde ett fantastiskt jobb. Det var skrämmande, säger stallchefen Günther Steiner.

Romain Grosjeans bil exploderar.
Romain Grosjeans bil exploderar. Bild: EPA Romain Grosjean

Alla system fungerade

Resten av förarna var märkbart tagna av olyckan när de väntade i depån på besked om hur det låg till med Grosjean.

Alan van der Merwe som körde den medicinska bilen sa efter olyckan i en intervju att alla de säkerhetssystem som finns fungerade som de skulle.

– Jag har aldrig sett så mycket eld under tolv år. Det tog en liten stund att reda ut vad som var på gång. Det tog väl en sekund men kändes som en evighet. Det är rätt otroligt att Romain kunde ta sig ur bilen på egen hand efter det som hände.

– Det visade att alla system vi har fungerade som de ska: halo, räck, säkerhetsbälten och så vidare. Utan en av dessa kunde utgången ha varit en annan, sa han.

Efter en paus på knappt en och en halv timme hade banarbetare reparerat skyddsräcket och tävlingen kunde återupptas. Direkt efter omstarten voltade Lance Stroll då han blev påkörd av Kvijat och säkerhetsbilen kallades ut på banan.

Hoppa över Twitterpostning

"Det var så chockerande bilder"

När loppet väl hade satt sig var det världsmästaren Lewis Hamilton som dominerade. Hamilton höll Max Verstappen på ett betryggande avstånd och tog säsongens elfte seger.

Efter målgången fokuserade Hamilton mycket av sin segerintervju på Grosjeans olycka.

– Det var så chockerande bilder och jag respekterar farorna i sporten. Det kunde ha gått så mycket värre. Jag hoppas att folk förstår att det här är en farlig sport, men den här händelsen visade hur mycket jobb som gjorts i sporten, säger han.

Tvåan Max Verstappen satte också ord på sina känslor.

– Det var skrämmande. Röd flagga betyder inte automatiskt att det är farligt, men sedan såg jag eld och annat. Som tur gick det rätt bra för Romain, säger han.

Tack vare dagens andraplats knappade Verstappen in ordentligt på Valtteri Bottas i VM-tabellen. Då två tävlingar återstår att köra är Bottas tolv poäng före Verstappen.

Bottas slutade på en blygsam åttonde plats i dag. Han tog ett depåstopp samband med säkerhetsbilen och tvingades jaga under hela tävlingen. Bottas fastnade bakom flera förare och var tidigt borträknad från kampen om de främsta placeringarna.

Räikkönen: Det är olyckligt

Kimi Räikkönen hade skador på bilen under tävlingen och fick nöja sig med en 15:e plats.

– Jag fick skador på golvet och framvingen efter andra omstarten. I början var det okej men sedan tappade jag greppet i däcken på grund av skadorna, säger Räikkönen efter tävlingen.

Precis som alla andra förare var han glad över att Grosjean klarade sig bra i olyckan.

– Det är olyckligt, och det råkade vara fel plats och vinkel att krascha. Ingen är van att se så mycket eld, men han är okej och det är det viktigaste, säger han.

Resultat, Bahrains GP:

1. Lewis Hamilton, Mercedes
2. Max Verstappen, Red Bull
3. Alexander Albon, Red Bull
4. Lando Norris, McLaren
5. Carlos Sainz, McLaren
6. Pierre Gasly, Alpha Tauri
7. Daniel Ricciardo, Renault
8. Valtteri Bottas, Mercedes
9. Esteban Ocon, Renault
10. Charles Leclerc, Ferrari
11. Daniil Kvijat, Alpha Tauri
12. George Russell, Williams
13. Sebastian Vettel, Ferrari
14. Nicholas Latifi, Williams
15. Kimi Räikkönen, Alfa Romeo
16. Antonio Giovonazzi, Alfa Romeo
17. Kevin Magnussen, Haas

Sergio Perez, Lance Stroll och Romain Grosjean avbröt.

Läs också