Hoppa till huvudinnehåll

Veckoslutsläsning: Expert svarar på frågor om coronavaccinerna och fyra andra lästips för söndagen

Kvinna injiceras med Modernas coronavaccin i försökssyfte i augusti 2020 i Michigan, USA.
Kvinna injiceras med Modernas coronavaccin i försökssyfte i augusti 2020 i Michigan, USA. Kvinna injiceras med Modernas coronavaccin i försökssyfte i augusti 2020 i Michigan, USA. Bild: AFP / Lehtikuva Coronavaccin,coronavirus,vaccin

God söndagskväll! Här kommer några lästips för söndagen.

Vaccinexpert svarar på 20 frågor om coronavaccinerna

Vi bad Hanna Nohynek svara på publikens vanligaste frågor om de kommande coronavaccinerna. Hon är överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd och medlem i Finlands nationella expertgrupp för vaccinationsfrågor (KRAR).

Vem hjälper dem med långvariga symptom?

En del som insjuknade i covid-19 har överraskats av att sjukdomen pågår betydligt längre än de cirka två veckor som läkare talade om i våras.

Spotlights granskning visar att Finland i motsats till andra länder saknar en plan för hur så kallade "longhaulers" ska vårdas.

"Han spionerade på mig via smart-tv:n och installerade en kamera i brandvarnaren"

Oönskade och upprepade sms och telefonsamtal. Spårnings-gps i barnets mjukisdjur. En tv som plötsligt slår på. Musik som börjar spela högt mitt i natten. En märklig känsla av att ditt ex vet var du varit och vad du gjort trots att hen inte borde känna till det. Digital olaga förföljelse och digitalt våld är brott där enbart fantasin sätter gränser.

Nuori henkilö tutkii puhelinta.
Den vanligaste formen av digitalt våld är upprepade och hotfulla meddelanden och telefonsamtal, det kan vara upp till flera hundra telefonsamtal per dygn. Ungefär lika vanligt är att privat information, eller information överlag, används mot offret i hot- och utpressningssyfte. Nuori henkilö tutkii puhelinta. Bild: Henrietta Hassinen / Yle ungdomar,Snapchat,sociala medier,Some,smarttelefoner,Facebook,Mobiltelefoner och -apparater,WhatsApp,Instagram,gymnasister,yngre tonåringar,ungdomsarbete,ungdomskultur,alternativ och kompletterande kommunikation,kommunikation,gymnasiet,yrkesläroanstalter,ungdomsarbetslöshet,trakasseri,mobbning,skolmobbning,nätmobbning,tonåringar,tonåring

Detta är kriminalöverkonstapel Kenneth Erikssons sista fall – efter spaning under flera år gav en prostituerad avgörande information

För andra gången inom ett och ett halvt år ska kriminalöverkonstapel Kenneth Eriksson gå i pension från Helsingforspolisen. Men innan han gör det ska han följa med rättegången i ett omfattande fall av grovt koppleri. Eriksson var med och avslöjade de hallickar som nu står åtalade.

Skallig man med skägg tittar rakt in i kameran.
Kenneth Eriksson. Skallig man med skägg tittar rakt in i kameran. Bild: Yle/ Christoffer Gröhn polisen,poliser,kenneth eriksson

Så föddes fördomarna om de rika finlandssvenskarna

Vad kan historien lära oss om de fördomar som råder om finlandssvenskar? På sätt och vis har en liten elit färgat en hel språkgrupp under hundratals år.

Kräftor
Kräftor Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press kräftor,skaldjur,mat,kräftfiske,Kräftskiva

Läs också