Hoppa till huvudinnehåll

Aktiebolaget bakom EIF-fotboll förstärker sina led – ”Vi har varit nära ligan inne på plan, nu är vi inte långt ifrån också utanför plan”

Zacharias Ekström först på bollen, Xhevdet Gela i bakgrunden.
EIF spelade mot AC Oulu i sin sista match för säsongen. Zacharias Ekström med bollen, Xhevdet Gela bakom honom. (Arkivbild) Zacharias Ekström först på bollen, Xhevdet Gela i bakgrunden. Bild: Patric Westerlund / Yle fotboll,fotbollsspelare,Ekenäs,Ekenäs IF,Ettan,Västnyland,lagkapten,AC Oulu,xhevdet gela

Tidigare i höst meddelade Ekenäs IF att målet för representationslaget är att ta steget upp till högsta serien. Nu presenteras organisationen bakom laget. Arbetsfördelningen är tydlig, säger Niclas Lindgren, ny vd för aktiebolaget bakom representationslaget.

I åratal har den dåliga ekonomin varit ett vanligt samtalsämne då Ekenäs IF:s fotboll har diskuterats. Den delen av verksamheten är nu i skick, åtminstone om man får tro Niclas Lindgren.

Han är ny vd för aktiebolaget bakom representationslaget i fotboll i Ekenäs IF.

- Vi har fler reklamskyltar kring plan och publiksnittet är högre än under de senaste säsongerna, förklarar han som en delorsak den bättre ekonomin.

Lindgren påpekar att EIF har en liten budget så alla insteg märks.

- Tidigare år har ett nytt verksamhetsår inletts med att betala gamla skulder. Det har kunnat handla om flera tiotusentals euro.

- Det finns ännu lite att fixa, men i stort sett har vi kunnat balansera ekonomin, säger han.

Tidigare vd blir sportchef

Tidigare vd:n Peter Haglund har nya arbetsuppgifter inom bolaget. Hans nya titel är sportchef och det betyder att Haglund bland annat sköter kontraktsförhandlingarna med spelare och tränarstaben.

Haglund anser inte att hans nya uppgift är en degradering jämfört med tidigare.

- Nej inte alls, det är bara frågan om att fördela jobbet på ett vettigt sätt.

Arbetet med att förstärka organisationen bakom representationslaget började för ett och ett halvt år sedan.

Nu presenterar aktiebolaget bakom fotbollslaget som spelar i näst högsta serien, division 1, en ny och starkare styrelse.

Styrelsemedlemmarna har sina ansvarsområden och leder arbetet i grupperna som jobbar för laget.

Olika delområden

De fem olika delområdena är spelarutveckling, evenemang och matcher, sponsorer och partnerskap, media och synlighet samt ekonomi och förvaltning.

- Tidigare har Peter Haglund skött det mesta inom föreningen, medan vi nu omfördelar arbetet för att få det smidigare, förklarar Niclas Lindgren.

Porträttbild på Peter Haglund.
Peter Haglund är sportchef i Ekenäs IF. Porträttbild på Peter Haglund. Bild: Yle/Bubi Asplund fotboll,Ekenäs,Ekenäs IF,manager,ordförande,Västnyland,Raseborg,Peter Haglund,eif-fotboll

Enligt Lindgren kan man dela den nya organisationen i fyra komponenter.

- För det första det att Peter Haglund blir sportchef, för det andra att vd:ns roll, så som den tidigare varit, avskaffas och vd:ns uppgifter flyttas över till den nya styrelsen. För det tredje får bolaget en ny förstärkt styrelse och för det fjärde minskar arbetsgruppernas antal från sex till fem.

I den gamla bolagsstyrelsen fanns Peter Haglund, Peter Danielsson och Ville Orasmaa. Den trion sitter kvar, men styrelsen förstärks med vd Niclas Lindgren, styrelseordförande Kari Ahlström, Carl-Johan Lindfors och Thomas Virranvuo.

Realistiskt mål

I samband med att Ekenäs IF förlängde kontraktet med spanska tränarduon Guillem Santesmases och Rubén Maya Pérez gick klubben ut med målsättningen att stiga till högsta serien i fotboll.

- Spelmässigt var vi redan i år väldigt nära den nivån som krävs för ett avancemang.

Lindgren säger att målet att stiga till högsta serien är realistiskt.

- Nu är också organisationen tillräckligt stark, säger han.

Porträttbild på Niclas Lindgren.
Niclas Lindgren är ny vd för aktiebolaget bakom Ekenäs IF:s representationslag i fotboll. Porträttbild på Niclas Lindgren. Bild: Bubi Asplund / Yle fotboll,Ettan,Fotbollsligan,Ekenäs,Ekenäs IF,Västnyland,Raseborg,verkställande direktör,Niclas Lindgren

Att uppnå målet att stiga till högsta serien, ligan, kräver förutom ett bra lag på plan, också en bra organisation. Lindgren säger att organisationen inte nödvändigtvis skulle ha varit redo för avancemang redan i höst.

Spelarbudget på 170 000 euro

I år hade EIF en spelarbudget på närmare 170 000 euro. Haglund tror inte spelarbudgeten för säsongen 2021 kommer att vara mycket större än så.

Den spanska tränarduon ställer sig bakom målsättningen att stiga till ligan. Enligt Lindgren hade tränarna bara några krav för att godta målet.

- De ville att minst tio spelare från årets lag före årsskiftet bekräftar att de fortsätter i laget och så ville de att laget ska kunna övernatta på vissa resor till bortamatcher, berättar Lindgren.

Det handlar alltså om kontinuitet. Klubben vill att så många spelare som möjligt från laget 2020 fortsätter säsongen 2021.

VPS:s Aatu Laatikainen jagar EIF:s Xhevdet Gela.
Xhevdet Gela var den förste spelaren som skrev på för säsongen 2021 i EIF. VPS:s Aatu Laatikainen jagar EIF:s Xhevdet Gela. Bild: Patric Westerlund / Yle Ekenäs,Ekenäs IF,fotboll,fotbollsspelare,Raseborg,Ettan,Västnyland,fotbollsspel,Vaasan Palloseura,aatu laatikainen

Förutom tränarduon har EIF kontrakt med fyra spelare. Målvakterna Jonathan Jäntti och Mehdi El Moutacim återvänder till EIF, mittfältsspelaren Xhevdet Gela och försvarsspelaren Jarkko Heimonen fortsätter med Ekenäslaget.

Sportchef Peter Haglund lovar berätta om nya spelarkontrakt ännu den här veckan.

- Vi underhandlar som bäst med flera spelare och snart kan vi nog berätta om några nya spelare som är klara för oss, säger han.

Ekenäs IF skriver om den nya organisationen på sin webbplats.