Hoppa till huvudinnehåll

Damlandslagets tama start på säsongen gör Yle Sportens expert oroad – förbundskaptenen bekymrad över återväxten: "Krista är inte i form och det syns direkt"

Krista Pärmäkoski åker.
Krista Pärmäkoski valde att stå över den tredje dagen i Ruka. Krista Pärmäkoski åker. Bild: Lehtikuva Krista Pärmäkoski

Hög tid att sy ihop världscupstarten i Ruka. Yles experter ser orosmoln torna upp sig ovanför det finländska damlandslaget. "Pärmäkoskis sjukdomsperiod syntes i damlagets resultat på ett väldigt brutalt sätt", säger Sami Jauhojärvi.

Ny säsong, bekanta problem.

Efter premiären i skidvärldscupen ritas det in frågetecken runt Finlands damlandslag och bredden. Och i sig är det ingen nyhet.

I många mästerskap var damstafetten en medaljautomat för Finland, men både OS i Pyeongchang 2018 och VM i Seefeld 2019 innebar placeringar utanför pallen.

I den senaste mästerskapsstafetten slutade Finland sexa – över en och en halv minut från bronset – med kvartetten Laura Mononen, Krista Pärmäkoski, Riitta-Liisa Roponen och Eveliina Piippo.

Eveliina Piippo Ruka 2020.
För två vintrar sedan var Eveliina Piippo ankare i Finlands VM-lag. Nu var hon långt från världscuppoäng i Ruka. Eveliina Piippo Ruka 2020. Bild: Yle/Tomi Hänninen Eveliina Piippo

Den 4 mars är det dags för en ny VM-stafett i Oberstdorf. Efter världscupen i Ruka känns det inte som ett trendbrott är på gång för Finland.

– Jag är lite oroad. Vem ska ta den tredje och fjärde platsen i ett stafettlag?, säger Yle Sportens expert Matias Strandvall.

"Krista vår spjutspets i åratal"

Med Krista Pärmäkoski ur slag var det tunnsått med finländska färger i resultatlistan. Kerttu Niskanen var nia i sammandraget, Mononen och Jasmi Joensuu var 25:e och 28:e.

– Mononen och Anne Kyllönen är två etablerade åkare som har fallit ett steg tillbaka. Där finns oro. Jasmi Joensuu har i sin tur gått framåt, men hon räcker kanske inte till den här vintern, säger Strandvall.

Strandvall får medhåll av Yle Urheilus expert Sami Jauhojärvi.

– Krista Pärmäkoski har varit vår spjutspets i åratal. Vi är vana med att hon tar pallplaceringar. Hennes sjukdomsperiod syntes i damlagets resultat på ett väldigt brutalt sätt.

– Kerttu Niskanen är tillbaka på den nivå som vi har vant oss vid och det är positivt.

Unga har inte tagit steget

Finlands förbundskapten Teemu Pasanen medger att det inte såg så muntert ut på damsidan.

– Krista Pärmäkoski är inte i form ännu och det syns direkt i resultaten. Annars var det också lite tamt, säger Pasanen till Yle.

Jasmi Joensuu åker i Ruka.
Jasmi Joensuu tog sin bästa placering i världscupen. Jasmi Joensuu åker i Ruka. Bild: Lehtikuva Jasmi Joensuu

Pasanen saknar återväxten i damlandslaget. De unga åkarna har inte lyckats ta steget till hög världscupnivå.

– De nuvarande åkarna är väldigt rutinerade. Där har vi att göra för att få fram nya, unga åkare till internationell nivå. Världscupen är något annat än finska cupen. Här ser man var kravnivån ligger.

Deltar Finland?

Världscupen på skidor pausar den här veckan i och med att tävlingarna i Lillehammer är inställda. Davos och Dresden är tävlingsorterna som återstår före jul.

Efter världscupstarten i Ruka kunde Pasanen inte ge ett hundraprocentigt besked om hur Finland tänker kring att resa till tävlingarna i Mellaneuropa.

– Vi följer läget tillsammans med hälsomyndigheterna. Om en vecka kan läget vara ett helt annat.

–Vårt huvudmål är VM i Oberstdorf – om mästerskapet ordnas. På vägen kör vi i de världscuptävlingar som avgörs om det är vettigt att åka dit.

Läs också