Hoppa till huvudinnehåll

Huvudförtroendeman om nedläggningen av raffinaderiet i Nådendal: "Vi fruktade det värsta och hoppades på en lyckospark"

Huvudförtroendeperson Kimmo Aho.
Kimmo Aho säger att resultatet av samarbetsförhandlingarna inte kom som en överraskning. Huvudförtroendeperson Kimmo Aho. Bild: Dani Branthin / Yle Neste Abp

De dåliga nyheterna var väntade. Det säger huvudförtroendeman Kimmo Aho vid Nestes raffinaderi i Nådendal.

Enligt Aho fanns det inte rum för alternativa lösningar under förhandlingarna. Neste meddelade om att verksamheten på raffinaderiet läggs ner och att totalt 370 arbetstillfällen försvinner från Nådendal och Borgå. Endast terminal- och hamnverksamheten blir kvar i Nådendal.

- Vi fruktade det värsta och hoppades på en lyckospark. Det här var det sorgligaste slutresultatet, konstaterar Kimmo Aho.

Bolaget har meddelat att verksamheten läggs ner senast i slutet av mars 2021.

- Det är bråttom av någon orsak. Jag vet inte vad som är bakgrunden till det. Jag skulle ha önskat att Neste skulle ha visat respekt för att bolagets historia och rötter är i Nådendal och att man inte skulle ha haft så här bråttom.

Enligt Aho låter tidtabellen orealistisk.

- Alla rör och cisterner och frigörningen av kolväten. Jag vet inte hur de har räknat ut det här. Tiden får utvisa, säger Aho.

"Ett svårt beslut för Nådendal och regionen"

Vid Nådendals stad tycker man att nedläggningen av raffinaderiet är ett hårt beslut för Nådendal, de andra städerna i området och för hela Egentliga Finland.
 
- Särskilt beklagligt är beslutet för de anställda och deras familjer. Det är viktigt att Neste genomför de planerade åtgärderna för omställningsskydd i sin helhet, och att arbetsförmedlingen effektivt stöder anställning och omskolning av de anställda, säger Nådendals stadsdirektör Jouni Mutanen i ett pressmeddelande.

Enligt Mutanen förbereder sig Nådendals stad att för sin del stöda de anställda och deras familjer med hjälp av social- och hälsovårdstjänsterna och utbildningstjänsterna.

- Trots att vi nu mister ett stort antal arbetsplatser är jag optimistisk över att Nådendal och regionen klarar sig också i framtiden, och att det är möjligt att skapa ett betydande antal nya arbetsplatser i regionen, säger Mutanen.

Mutanen säger att näringsministern gett likvidator Panu Routila i uppgift att utreda regionens industriella framtid, och att man har stora förväntningar på detta arbete.
 
- För att man ska lyckas skapa nya industriella arbetsplatser och kunna genomföra de åtgärder som likvidator Routila föreslår i framtiden är det viktigt att man har fullskalig tillgång till EU:s centrala finansiella instrument, EU:s återhämtningspaket och medel från Fonden för en rättvis omställning. Det är också viktigt att Neste håller sitt löfte om att samarbeta för att stöda områdets framtida industriella verksamhet, betonar Mutanen.

Enligt Mutanen förväntar sig Nådendal att staten också snabbt ska sätta ihop ett stödpaket för Nådendal, där nationell finansiering används för att stöda utvecklingen av områdets näringsverksamhet och möjligheterna för utbildningsorganisationer att erbjuda skräddarsydd utbildning för de anställda som blir arbetslösa.

Artikeln baserar sig på Pääluottamusmies Naantalin jalostamon lakkautuksesta: "Pahinta pelättiin ja onnenpotkua toivottiin" skriven av Hannu Vähämäki. Översättning av Nora Engström.

Artikeln uppdaterades 30.11.2020 klockan 16:29 med kommentarer av Nådendals stadsdirektör Jouni Mutanen.

Läs också