Hoppa till huvudinnehåll

Johannes Høsflot Klæbo står över resten av årets världscup – osäkerheten växte under dagarna i Ruka: "Känns helt fel att resa utomlands just nu"

Johannes Hösflot Kläbo efter målgång.
Johannes Høsflot Klæbo väljer att satsa på träning hemma i Norge. Johannes Hösflot Kläbo efter målgång. Bild: Yle/Tomi Hänninen Johannes Høsflot Klæbo

Resten av årets tävlingar i världscupen på skidor körs utan Johannes Høsflot Klæbo. Rukahelgens dominant tycker inte att det känns tryggt att tävla. Även hans landslagskollega Emil Iversen väljer att stanna hemma en längre tid.

Efter en andraplats i sprinten, segern i det klassiska loppet och först över mållinjen i jaktstarten åkte Johannes Høsflot Klæbo hem från Ruka som världscupledare.

Nu är det klart att norrmannen inte tävlar mer internationellt i år. Han är tidigast tillbaka i världscupen vid Tour de Ski-starten efter årsskiftet.

– Det känns helt fel att resa utomlands i de här tiderna. Det innebär kontakt med många människor och resor med flyg, buss och via flygplatser. Jag vill inte utsätta mig för det. Jag tar konsekvenser för det och hoppar av för stunden, säger han i ett pressmeddelande enligt NRK.

Rysk idrottare var positiv

I går rapporterade NRK om att en rysk nordisk kombinationsåkare fick röra sig fritt på stadionområdet i två dygn innan det visade sig att han hade gett ett positivt coronatest vid ankomsten till Finland.

Redan då medgav Klæbo att han överväger en tävlingspaus. Ett dygn senare bekräftar han det.

– Jag har tänkt på det här ett tag. Det startade i samband med världscupavslutningen förra säsongen. Osäkerheten förstärktes i Ruka. Det verkade tryggare före resan än hur situationen sedan var i Finland.

Klæbo säger att han inte tycker att internationella tävlingar känns viktiga när en pandemi pågår. Hans start i Tour de Ski hänger på pandemiläget och allt fokus vilar på VM i Oberstdorf.

– Alla måste göra sitt och det som de tycker är rätt. Det här känns rätt och viktigt för mig, säger Klæbo.

Iversen satsar allt på VM

På grund av restriktionerna i Norge är den här veckans tävlingar i Lillehammer inställda. Tävlingarna i Davos och Dresden är de som återstår före nyår.

Emil Iversen – en annan norsk stjärna – väljer också att stå över de tävlingarna. Han har dessutom bestämt sig för att inte åka i Tour de Ski.

Det betyder att Iversen tävlar tidigast i mitten av januari i världscupen nästa gång. Han tycker också att riskerna är för stora.

– Jag ställer mig bakom det som Johannes säger. Jag står också över Tour de Ski. Nu har vi en gyllene möjlighet att testa en annan väg mot ett mästerskap. Kanske är det här en möjlighet att vara ännu mer redo för att ta VM-medaljer, säger han till NRK.

Artikeln uppdaterad klockan 19.48 med informationen om Iversen.