Hoppa till huvudinnehåll

Livsfarliga kraschen i F1 blev tv-underhållning – Daniel Ricciardo rasar mot arrangörerna: ”Fullständigt respektlöst och hänsynslöst”

Daniel Ricciardo.
Daniel Ricciardo följer med tv-sändningen under uppehållet på söndagen. Daniel Ricciardo. Bild: xpbimages.com / All Over Press Daniel Ricciardo

Pausen efter Romain Grosjeans läskiga krasch landade på nästan en och en halv timme. Under tiden visades repriser av olyckan många gånger i tv. Det gav upphov till munhuggning. "Det var respektlöst", säger Daniel Ricciardo.

En enda sak hamnade i fokus i samband med formel 1-söndagen i Bahrain. Romain Grosjeans krasch på första varvet ledde till att bilen bröts i två delar och en rejäl brand, men Haas-föraren klarade sig undan med små blessyrer sett till det som hände.

Händelsen kommer att utredas grundligt, skriver Sky Sports.

– Vi kommer att granska rubbet. Räddningspersonalen gjorde exakt det de är där för. Föraren var säker, säger det internationella bilsportförbundets tävlingsledare Michael Masi.

Grosjean ska få lämna sjukhuset på tisdag, rapporteras det från formel 1:s webbplats. Han kommer åtminstone att stå över den här veckans lopp och ersätts av reservföraren Pietro Fittipaldi i Haas.

– Det är helt klart inte idealiska förhållanden att få min första chans i formel 1. Jag har varit med stallet ofta under tävlingshelgerna så procedurerna är bekanta, säger Fittipaldi på formel 1:s webbplats.

"Lekte med våra känslor"

Förarna hyllade unisont säkerheten som numera finns i formel 1. Sporten är farlig, men de åtgärder som man har tagit till räddade troligen livet på Grosjean.

Däremot har det kommit skarp kritik mot tv-sändningen.

Under den långa pausen som uppstod när räcket skulle repareras, visades repriser på Grosjeans olycka många gånger.

– Jag vill påpeka att jag är besviken på F1. Sättet som Grosjeans krasch visades gång på gång i repriser var fullständigt respektlöst och hänsynslöst med tanke på hans familj, för alla våra familjer, säger Daniel Ricciardo enligt Autosport.

– Enligt mig blev det till underhållning och de lekte med våra känslor.

Stallchefen försvarar bilderna i sändningen

Haas stallchef Günther Steiner tyckte att det var viktigt att tv-sändningen visade vad som verkligen hände och gav sitt stöd till tv-bilderna.

– Vi ville få ut nyheten att Romain är okej så fort som möjligt. Det är svårt för familjen och vänner att kontakta stallet. Ett meddelande via tv-sändningen ger mer effekt. Det såg lite dramatiskt ut, men det slutade väl, säger Steiner.

En talesperson ur F1-organisationen säger att de följde protokollet och visade inga bilder så länge det inte var säkert att allt hade gått bra med Grosjean.

– Det finns procedurer innan en enda reprisbild visas. När en olycka sker avbryts alla sändningar från bilarna och helikoptrar till exempel. Det finns en direkt linje mellan tävlingsledningen och sändningscentralen och bilder visas först när tävlingsledningen har tillåtit det.

Läs också