Hoppa till huvudinnehåll

Vamia vill ge unga i Österbotten ny möjlighet att kombinera idrott och studier

Tre unga löpare på en bana springer mot mållinjen.
Vamia siktar på att studierna ska anpassas efter idrottarnas vardag. Tre unga löpare på en bana springer mot mållinjen. Bild: Mostphotos ungdomar,kvinnor,friidrott,idrott,motion (idrott),löpning,hobbyer,mål,hälsa,idrottare,träning

Nu kan toppidrottande unga samtidigt studera till ett yrke vid yrkesinstitutet Vamia i Vasa. Det handlar om att erbjuda en möjlighet att kunna studera utan att tävlings- och träningssäsongen äventyras.

Åsa Stenbacka är rektor för den finskspråkiga yrkesskolan Vamia i Vasa. Hon är nöjd med den nya satsningen.

- Det är krävande att satsa på idrott fullt ut och samtidigt tänka på studier och livet efter karriären. Vamia har nu som första yrkesutbildare i regionen möjligheten att i allt större utsträckning beakta de behov som idrottare har när idrott och studier ska kombineras.

I ett pressmeddelande skriver Vamia att Undervisnings- och kulturministeriet har beviljat Vamia ett anordnaravtal som tar sikte på att toppidrottare ska kunna studera till en yrkesexamen vid Vamia. Avtalet berör studier på såväl svenska som finska.

Att kombinera idrott och studier kan vara utmanande, särskilt om målsättningen är att nå en proffskarriär eller en framskjuten placering nationellt eller internationellt. Jens Wallin, verksamhetsledare för Vasanejdens idrottsakademier, välkomnar därför också avtalet.

- Det är ett betydande tillskott i möjligheten att erbjuda idrottare studiemöjligheter i regionen. Idrottare har nu en allt bättre möjlighet till en så kallad dubbelkarriär, det vill säga en idrottskarriär och en yrkeskarriär, säger Wallin.

Anpassar studierna efter idrottarnas vardag

Åsa Stenbacka betonar att det nu börjar finnas högklassiga idrottsanläggningar i regionen. Hon räknar upp Elisa-stadion, Vasa Elektriska Arena, Fennia Arena och Botniahallen.

- Nu har vi fina förutsättningar att få fram toppidrottare i många grenar. De måste också kunna studera utan att tävlings- och träningssäsongen äventyras. Det är den biten vi erbjuder, det vill säga att idrottaren kan fokusera på idrotten men samtidigt säkra en yrkesutbildning.

Vamia siktar på att studierna ska anpassas efter idrottarnas vardag.

- Anordnaravtalet innebär att vi har möjlighet att ansöka om tilläggsresurser för att kunna erbjuda idrottare individuella lösningar. Yrkesstudier och idrott ska kunna kombineras på ett smidigt och effektivt sätt.

Vamia erbjuder också idrottarna en möjlighet till gymnasie- eller kombinationsstudier.

- Allt beror på hur ambitiös idrottaren är och hur mycket tid det finns för studier. Möjligheter finns att via yrkesstudier också välja kombi-studier, det vill säga en kombination av yrkesstudier och gymnasiestudier. Viktigt är att det blir en bra balans mellan studer, träning och tävling, uppger Stenbacka i yrkesskolans pressmeddelande.