Hoppa till huvudinnehåll

Armand Duplantis prisas för succéåret – tilldelas svenska bragdguldet

Armand Duplantis.
Armand Duplantis. Armand Duplantis. Bild: EPA Armand Duplantis

Sveriges finaste idrottspris, bragdguldet, tillfaller det hår året stavhopparen Armand Duplantis. Duplantis hoppade världsrekord både inomhus och utomhus under 2020. Jag känner mig stolt och glad, säger han.

”För en rad hoppingivande bragder som nådde historisk himmelska höjder”. Så lyder motiveringen när Armand Duplantis tilldelas svenska bragdguldet i år.

Även om 2020 inte alls blev som det var tänkt var det ändå på många plan Armand Duplantis år. Han visade strålande form redan under vintern och satte först världsrekord med 617 och höjde det sedan till 618.

När sommarsäsongen till slut sedan startade efter de stora coronarestriktionerna var Duplantis igen på en egen nivå. I mitten av september kom sedan fullträffen utomhus då han slog Sergej Bubkas 26 år gamla rekord med ett hopp på 615.

– Jag känner mig stolt och glad, säger Duplantis om priset.

Duplantis var en av förhandsfavoriterna till bragdguldet för två år sedan då han vann EM-guld, men den gången gick priset till skidskytten Hanna Öberg.

– Jag vann inte då och att få priset nu, det är en liten revansch och en ära. Jag hoppade väldigt bra i år. Det är mycket som legat till grund för det här året och lett till de här prestationerna, säger Duplantis.

Senaste årens vinnare av bragdguldet:

2019: Tove Alexandersson, orientering
2018: Hanna Öberg, skidskytte
2017: Sarah Sjöström, simning
2016: Henrik Stenson, golf
2015: Sarah Sjöström, simning
2014: Svenska damstafettlaget, längdskidor (Ida Ingemarsdotter, Emma Wikén, Anna Haag, Charlotte Kalla)
2013: Johan Olsson, längdskidor
2012: Lisa Nordén, triathlon
2011: Therese Alshammar, simning
2010: Svenska herrstafettlaget, längdskidåkning (Daniel Richardsson, Johan Olsson, Anders Södergren, Marcus Hellner)

Läs också