Hoppa till huvudinnehåll

Det har varit ett tufft år för Åbos köpcentrum – nu hoppas man på en coronasäker julhandel

En överblick över köpcentret Hansa i Åbo
I köpcentret Hansa i Åbo har man tagit i beaktande de senaste rekommendationerna från Social- och hälsovårdsministeriet. En överblick över köpcentret Hansa i Åbo Bild: Arash Matin/Yle handelscentra,takfönster,kunder,trappor,rulltrappor,pelare,Åbo,köpcentra,Hansa (shopping centre),hansakvarteret

Förra veckan kom beskedet från Social- och hälsovårdsministeriet att vi endast av nödvändiga skäl ska besöka allmänna utrymmen i köpcentrum, där närkontakter är svåra att undvika.

Beskedet har lett till en ökad press på köpcentrumen i Åbotrakten att erbjuda kunderna en coronasäker besöksupplevelse. Främst handlar de nya rekommendationerna om att förhindra att grupper samlas alltför långa stunder i köpcentrumen, och skapar situationer som ökar risken för smitta.

Julhandeln kan påverkas

I köpcentret Hansa i centrala Åbo är helghandeln i full gång. Det är heller inte vilken helg som helst. Den sista helgen i november är det nämligen Black Friday-rea, något många av butikerna deltar i.

Hansas marknadsföringsschef Hanna-Maria Sjöbring menar ändå att det är en mindre mängd folk i rörelse än normalt.

- Så här få besökare brukar det inte vara på en normal Black Friday. Det märks att människor har blivit mycket mer försiktiga, säger Sjöbring.

Julhandeln, som står inför dörren, kan också komma att påverkas, säger Sjöbring.

- Julhandeln är viktig för våra företag, och det är svårt att säga exakt hur den kommer att påverkas av coronaepidemin och de nya rekommendationerna. Troligtvis minskar den ändå i år.

Kvinna med ljust halvlångt hår står framför julgran i köpcenter. Kvinnan bär ett ljust ansiktsskydd.
Hansas marknadsföringschef Hanna-Maria Sjöbring tycker att besökarna har lyssnat på rekommendationerna och följt säkerhetsråden. Kvinna med ljust halvlångt hår står framför julgran i köpcenter. Kvinnan bär ett ljust ansiktsskydd. Bild: Carl Fahllund / Yle köpcentra,Hanna-Maria Sjöbring

Mindre mängd besökare - och större vattenräkning

Sjöbring berättar att coronaepidemin har lett till att kundernas beteende har förändrats. Nuförtiden kommer färre besökare till köpcentret, men de som kommer handlar mer. Hon berättar också att vattenanvändningen i köpcentret har ökat.

- Vi kan se att våra besökare tycks vara måna om handhygienen, för det går åt mer vatten än förut, trots färre besökare, säger Sjöbring.

Överlag tycker Sjöbring att köpcentrets kunder beter sig exemplariskt. Hon säger att de inte har haft ett enda coronafall som har kunnat spåras till köpcentrets kunder. Sedan våren har det funnits handdesinfektionsmedel vid alla köpcentrets ingångar, och nu har köpcentret också installerat ställen där kunderna kan tvätta sina händer.

Avspärrningar ska förhindra trängsel

En snabb rundtur i köpcentret visar också att svarta säkerhetsstaket har placerats ut på olika ställen.

- Efter de senaste rekommendationerna har vi spärrat av vissa områden där grupper brukar samlas för att umgås och hänga.

Vem är det som brukar hänga här i lokalerna?

- Det handlar främst om ungdomar, men vi har faktiskt också speciella ungdomsutrymmen som är populära bland de ungdomar som annars tycker om att vistas i köpcentret, och där är de såklart välkomna, säger Sjöbring.

Säkerhetsstaket har placerats ut i ett köpcentrum för att förhindra att människor sitter på bänkar i onödan i coronatider.
Bänkar och sittplatser har spärrats av för att undvika större folksamlingar. Också många av de sedvanliga evenemangen som anordnas i Hansa har uteblivit i år, berättar marknadsföringschef Hanna-Maria Sjöbring. Säkerhetsstaket har placerats ut i ett köpcentrum för att förhindra att människor sitter på bänkar i onödan i coronatider. Bild: Carl Fahllund / Yle köpcentra

Stängda lekplatser och bibliotek

Också i Åbotraktens två andra stora köpcentrum har man tänkt på säkerheten i coronatider. Besökarantalet har minskat både i Mylly och Skanssi under året, och i våras när coronaepidemin härjade som värst såg det riktigt dystert ut.

Mari Hantula, som är chef för köpcentret Mylly, säger att de offentliga utrymmena i köpcentret har varit avstängda sedan coronaepidemin slog till i våras.

- Lekplatserna har varit stängda redan länge, och nu har vi också stängt biblioteket, säger Hantula.

Efter ministeriets senaste besked har butikspersonalen i Mylly tilldelats skyddsvisir, och alla besökare kommer från och med nu att få munskydd när de besöker köpcentret, berättar Hantula.

Ung person med munskydd
Rekommendationer om munskydd finns redan på plats på alla tre stora köpcentrum i Åbotrakten. Ung person med munskydd Bild: Tiina Jutila / Yle Helsingfors,COVID-19,coronavirus,coronavirus disease,Wuhan-coronavirus,koronaviruspandemi,coronavirusutbrottet i Finland 2020,coronavirusutbrottet i Europa 2020,pandemier,smittsamma sjukdomar,epidemier,andningsskydd,ansiktsmasker,kollektivtrafik,Helsingforsområde kollektivtrafik,människor,Helsingforsregionens trafik (HRT),gång (motion),ungdomar,unga vuxna,Munskydd,Munskydd under coronaviruspandemin 2019−2020

Hur påverkar de nya rekommendationerna julsäsongen?

- Det får vi se. Under våren försvann en stor del av kunderna, inte bara för vår del utan för många. Sedan sommaren har det sett ljusare ut.

Också Maarit Hurme, som är chef på köpcentret Skanssi, berättar att julsäsongen kan påverkas av de senaste beskeden från Social- och hälsovårdsminsiteriet.

- Det blir nog en lugnare julsäsong än tidigare år. Överlag har vi haft färre kunder under det här året, men de som har kommit har ofta köpt mera än tidigare, säger Hurme.