Hoppa till huvudinnehåll

FN vädjar till Etiopiens regering om att få hjälpa 100 000 nödställda eritreaner i Tigray

Många har flytt från Etiopien till grannlandet Sudan. 28.11.2020
Etiopiska flyktingar som flytt från Tigray-regionen till grannlandet Sudan under den senaste månaden. Just nu är FN:s flyktingorganisation speciellt oroad över de eritreanska flyktingar som finns kvar i läger i Tigray. Många har flytt från Etiopien till grannlandet Sudan. 28.11.2020 Bild: EPA-EFE/All Over Press Etiopien,Sudan,Tigray,flyktingar

Förutom de tiotusentals tigreanska flyktingar som försöker lämna den konfliktdabbade regionen Tigray, är FN:s flyktingorganisation UNHCR orolig för de uppemot 100 000 eritreanska flyktingarna som sedan tidigare vistats i Tigray-regionen i norra Etiopien.

Det finns sedan en längre tid nästan hundratusen flyktingar från Etiopiens norra grannland Eritrea på fyra flyktingläger i Tigray.

Karta på Etiopien med regionen Tigray och staden Mekele utmärkt.
Karta på Etiopien med regionen Tigray och staden Mekele utmärkt. Tigray,Etiopien,Mekele

På grund av de nästan en månad långa striderna mellan de tigreanska rebellstyrkorna TPFL och den etiopiska armén har UNHCR inte möjlighet att nå flyktingarna med förnödenheter.

Enligt UNHCR:s bedömning kan maten ha tagit slut på lägren och det finns uppgifter om att flyktingar har utsatts för attacker, tvångsrekrytering och tvångsförflyttningar.

Flyktingorganisationen vädjar till de etiopiska myndigheterna om att få komma in och hjälpa de eritreanska flyktingarna i Tigray.

- Vi är extremt oroade över de attacker och stridigheter som pågår i närheten av flyktinglägren. Det är väldigt viktigt att vi blir insläppta i Tigray för att hjälpa och få en bild av vad som pågått där, sade Babar Baloch, talesperson för UNHCR, på en presskonferens i Geneve.

TPLF:s styrkor inte kuvade ännu

Den etiopiska armén har under de senaste dagarna genomfört en storoffensiv mot Tigrays regionhuvudstad Mekele. Etiopiens premiärminister deklarerade tidigare att den etiopiska armén nu tagit kontrollen över staden.

Nu kommer ändå uppgifter om att TPLF (Tigreanska folkets befrielsefront ) styrkor setts ungefär 50 kilometer från Mekelle. Enligt den etiopiska armén omgrupperar TPLF sina styrkor.

Det här betyder att konflikten inte är över.

Källor: Reuters, BBC