Hoppa till huvudinnehåll

Hangöbon Cathina Grönholm sysslar med styrkelyft: Alla kan träna upp sin styrka

En kvinna gör ett marklyft.
Marklyft är Cathina Grönholms favoritmoment i styrkelyft. En kvinna gör ett marklyft. Bild: Vesa Korhonen styrkelyft,styrkelyftare,Hangö,Västnyland,kraftsport,Cathina Grönholm

Cathina Grönholm från Hangö har sysslat med styrkelyft i ungefär ett och ett halvt år. Hon säger att vem som helst kan träna på sin styrka. Grönholm vann FM-brons i styrkelyft för ett par veckor sedan.

Cathina Grönholms sambo Stefan Westerholm har en stor roll i att det blev styrkelyft för henne. I årtionden har Westerholm hört till den nationella toppen i styrkelyft.

- Vi tyckte alltid att vi båda inte kan tävla, så jag tyckte att han får tävla i styrkelyft. Sedan fick han några skador och då tänkte jag att det är min tur att börja på allvar.

Porträttbild på Cathina Grönholm.
Cathina Grönholm skulle gärna tävla utomlands. Porträttbild på Cathina Grönholm. Bild: Bubi Asplund / Yle styrkelyft,styrkelyftare,Hangö,Västnyland,kraftsport,Cathina Grönholm

Hon säger att hon har hunnit syssla med många idrottsgrenar före det blev styrkelyft. Cathina Grönholm räknar upp fotboll, innebandy, handboll, golf och badminton som grenar hon sysslat med tidigare.

- Visst hade jag tränat i gymmet i många år, men inte direkt sysslat med styrkelyft

Hon tränar fyra gånger i veckan och säger att målet utan vidare är att dels bli starkare, men också att vinna FM-guld. Varje träningspass räcker ungefär en timme.

- Det skulle också vara kul att någon gång få tävla utomlands, funderar hon.

Sambon som tränare

Sambon Stefan Westerholm fungerar som Cathina Grönholms tränare. Att de bor tillsammans utgör inget problem.

- Då vi stiger in i salen är han min tränare och jag är hans adept. Jag gör precis som han säger att jag ska göra, skrattar hon.

Hon säger att han är en krävande tränare.

- Han är väldigt petnoga och han vill att vi ska jobba hårt. Men det är bara att bita ihop, säger Grönholm.

En kvinna gör sig klar för ett lyft i bänkpress.
Cathina Grönholm säger att hon måste träna mera på momentet bänkpress. En kvinna gör sig klar för ett lyft i bänkpress. Bild: Vesa Korhonen styrkelyft,styrkelyftare,Hangö,Västnyland,kraftsport,Cathina Grönholm

Av de tre momenten inom styrkelyft säger Cathina Grönholm att marklyft är hennes favoritmoment. Hennes rekord är 150 kilo i det momentet.

- Det känns mera naturligt med marklyft, man är naturligt stark i den grenen. Där är jag stark, säger hon bestämt.

- I bänkpress är jag svag. Så det momentet får jag jobba extra mycket med, säger hon och konstaterar att hon börjar bli ganska bra i knäböj också.

Allt fler kvinnor sysslar med styrkelyft

Hon säger att styrkelyft ökat i popularitet och speciellt bland kvinnor.

- Det är jag jätteglad över, för det här är ju ingen karlsport egentligen. Med lite hårdare träning klarar sig kvinnorna bra i den här grenen.

Ska man nå toppen får man nog jobba hårt― Cathina Grönholm

Hon säger att den som sysslar med styrkelyft ska ha rätt attityd.

- Det krävs vilja och styrka förstås. Man ska nog vara lite bångstyrig också, man får inte ge upp i första hand.

- Ska man nå toppen får man nog jobba hårt.

Hon säger att styrkelyft passar alla.

- Det ser inte till åldern. Det som krävs är inre styrka, det har ingen betydelse hur du ser ut eller så.

- Alla kan vi träna upp vår styrka, säger hon.

FM-brons i Ylöjärvi

För ett par veckor sedan vann Cathina Grönholm FM-brons i klassisk styrkelyft. Hon representerar Hangöföreningen HIK-styrkelyft och tävlar i viktklassen 84 kilo damer 40.

För henne var FM-tävlingarna i Ylöjärvi tredje gången hon tävlade. Första gången tävlade hon i Svenskfinlands idrottsmästerskapstävlingar i vintras. Då vann hon SFI-guld.

Den andra tävlingen hon deltog i ordnades på sommaren i hemmahallen i Smörmagasinet i Hangö.

En kvinna gör ett lyft i knäböj.
Cathina Grönholm vann FM-brons i styrkelyft nyligen. En kvinna gör ett lyft i knäböj. Bild: Vesa Korhonen styrkelyft,styrkelyftare,Hangö,Västnyland,kraftsport,Cathina Grönholm

Att vinna FM-brons är inte alls dåligt, medger Cathina Grönholm, men konstaterar samtidigt att hennes resultat var endast fem kilo sämre än segrarens.

- Jag hade inte kunnat träna tillräckligt under hösten. Jag hade diskbråck och det gjorde att jag inte kunde träna på två månader.

- Så småningom började jag gympa mig tillbaka och sedan skadade min sambo Stefan sig och då behövde han min hjälp. Det gjorde att jag hade endast tre veckor tid att förbereda mig för FM, säger Grönholm.

Tävlar i Ekenäs i januari

I FM-tävlingarna vann Taina Nuutinen-Kallio tävlingen med det sammanlagda resultatet 340 kilo (knäböj 127,5 kg, bänkpress 60 kg och marklyft 152,5 kg). Tvåan Hannele Eerikäinens sammanlagda resultat var 337,5 kilo (120 kg, 67,5 kg, 150 kg).

Cathina Grönholms sammanlagda resultat var 335 kilo fördelat på 130 kg i knäböj, 60 kg i bänkpress och 145 kg i marklyft. Samtliga resultat finns på Styrkelyftförbundets webbplats.

Coronaepidemin har förstås påverkat tävlingsprogrammet under året. Cathina Grönholm säger att hon sannolikt kommer att tävla nästa gång i mitten av januari i Ekenäs.

- Jag hoppas den tävlingen ordnas. Coronavirusets framfart kan förstås göra att tävlingar som är inskrivna i tävlingskalendern inhiberas.