Hoppa till huvudinnehåll

Hela norska längdlandslaget hoppar av världscupen – Finland lutar mot att ta samma beslut: ”Måste agera snabbt”

Therese Johaug pratar i telefon.
Therese Johaug var helt överlägsen i Ruka. Therese Johaug pratar i telefon. Bild: Yle/Tomi Hänninen Therese Johaug

Norska längdlandslaget meddelar att man inte kommer att delta i några världscuptävlingar före nyår och knappast heller Tour de Ski i januari 2021 om inte läget förändrats märkbart. Finland kan fatta ett beslut på tisdagskvällen.

Så sent som igår meddelade Johannes Høsflot Klæbo och Emil Iversen att att de står över resten av årets världscup. Nu meddelar norska skidförbundet att hela landslaget drar sig ur världscupen fram till årsskiftet, inklusive Tour de Ski ifall pandemiläget inte förbättras.

Det betyder att Norge inte deltar i Davos den 12-13 december, eller i Dresden den 19-20 december.

– Det var ett svårt beslut att ta men efter omfattande diskussioner internt upplever vi att det det bästa beslutet för längdskidåkning som situationen ser ut, säger längdkommitténs ordförande Torbjörn Skogstad enligt ett pressmeddelande från norska skidförbundet.

Enligt norska längdåkningschefen Espen Bjervig handlar det om att riskerna med att resa, hålla avstånd och undgå närkontakt på tävlingsområdet har visat sig vara mer krävande än vad man först antog.

– Uthållighetsidrottare har lungorna som verktyg och vi känner inte till följderna av covid-19, därför är vi försiktiga säger längdåkningschefen Espen Bjervig i samma pressmeddelande.

Enligt Bjervig är VM i Oberstdorf fortfarande huvudmålet för säsongen och Norge är berett att göra prioriteringar för att förbereda sig för VM så bra som möjligt, med friska åkare.

Finland kan fatta beslut på tisdagskvällen

För Glenn Lindholm som är en av tränarna i damlandslaget var det norska lagets beslut ingen större överraskning eftersom Johannes Høsflot Klæbo och Emil Iversen redan igår meddelade om att de hoppar av cupen. Lindholm hoppas att det finländska landslaget fattar ett beslut om deltagandet redan i kväll.

– De nordiska lagens landslagsläkare hade ett möte igår men jag vet inte vad de beslutat. Jag antar ändå att något liknande är på gång för Finlands del.

– I kväll ska hela landslaget samlas för en diskussion och jag hoppas att vi där kan komma fram till något beslut, säger Lindholm.

Glenn Lindholm vallar skidor.
Enligt Lindholm kunde Finland följa Norges exempel Glenn Lindholm vallar skidor. Bild: Yle / Annika Holmbom Skidvalla,skidvallning,glenn lindholm

Lindholm själv tycker att Finland kunde ta modell av Norge, men det kan också gå så att Norge, Sverige och Finland alla väljer sin egen linje.

– Visst kan det gå så att vi tänker olika, men jag hoppas att vi alla gör på samma sätt. Det är svårt att göra världscuptävlingar då den största, bästa och vackraste är borta.

Snabba beslut är att vänta från skidlandslaget också på grund av praktiska orsaker.

– Besluten måste komma snabbt för det är mycket resor som ska bokas, vilket inte är det lättaste just nu. Och man vill ju inte heller riskera idrottarna så som det ser ut i Mellaneuropa just nu.

Chefstränaren har sista ordet

Åsikterna om hur Finland ska agera är många, men i beslutsprocessen är det landslagstränarens ord som väger.

– Chefstränaren har det sista ordet men jag hoppas att han lyssnar på landslagsläkarna som har expertisen om hur människan reagerar på coronan, säger Lindholm

– Idrottarna är tudelade, vissa kommer inte att resa även om det blir tävlingar, men andra gör det med säkerhet.

Lindholm tror att effekterna av ett eventuellt finländskt avhopp från cupen också kan ha följder för OS-vintern om ett drygt år.

– Den största påverkan är kanske att Davos blir borta. Davos skulle vara viktigt med tanke på att OS i Peking går ungefär på samma höjd. Därför skulle det vara en viktig erfarenhet att få tävla i Davos. Tillfällen att komma upp på hög höjd denna vinter är inte så många, säger Lindholm.

– I dagens läge är det nog för svårt för att rättfärdiga att man håller tävlingar där. Vi kan nog lika gärna hållas hemma, tycker Lindholm.

Sverige diskuterar frågan i morgon

Enligt Expressen kan Sverige också hoppa av världscupen.

– Vi diskuterar det här och har haft kontakt med Norge. Vi kommer att ta ett beslut under onsdagen, säger Ola Strömberg, förbundsdirektör på det svenska skidförbundet till tidningen.

Läs också