Hoppa till huvudinnehåll

Hösten var ovanligt varm i södra och mellersta Finland – på vissa håll till och med varmast någonsin

Två kvinnor på promenad med hund.
Milt och snöfattigt på Blåbärslandet, Helsingfors 29 november 2020. Två kvinnor på promenad med hund. Bild: Lehtikuva Människor,hund,promenadvägar,Blåbärslandet-Högholmen

Den gångna hösten har varit ovanligt varm, meddelar Meteorologiska institutet. I november låg medeltemperaturen lokalt till och med på en rekordnivå.

I landets södra och mellersta delar har perioden september–november lokalt varit den varmaste någonsin, om man ser till alla de år som man har registrerat temperaturer i Finland.

I till exempel Mariehamn uppmätte man under första veckan i november den högsta temperaturen någonsin under mäthistorien: 16,6 grader.

I hela landet låg medeltemperaturen ungefär tre grader över långtidsmedeltalet, om man jämför med väderdata från åren 1981–2010.

Den lägsta temperaturen låg på -21,6 grader och den uppmättes i Kittilä i slutet av november.

Regnigt – men också torrt

Å ena sidan var hösten rik på regn, å andra sidan regnfattig.

Västkusten, Norra Österbotten, Kajanaland och södra Lappland fick mest regn.

Väderstationen Puolanka Paljakka i Kajanaland har registrerat den högsta millimetermängden: 408,3 millimeter under perioden september–november.

I Enare registrerade en mätstation däremot bara 10,6 millimeter regn för hela november månad.

Snö så gott som enbart i norr

Mot slutet av november hade snötäcket brett ut sig i stora delar av norra Finland, landets mellersta delar fick då också lokalt några centimeter snö.

Södra Finland har bara fått enstaka snöbyar.

Solen visade sig däremot lika ofta som vanligt – bara i allra nordligaste Lappland var det mindre soligt än det brukar vara i november.

Källa: STT