Hoppa till huvudinnehåll

Restriktionerna påverkar ishockeyligan – lång matchpaus väntar för klubbarna: ”Står inför en riktigt tuff situation”

Välfyllt i Tavastehus ishall inför ligafinalen 2019 mellan HPK och Kärpät.
Välfyllt i Tavastehus ishall inför ligafinalen 2019 mellan HPK och Kärpät. Bild: Yle / Tomi Hänninen FM-ligan i ishockey,ishockey

I kväll spelas två matcher i ishockeyligan, men frågan är hur länge säsongen kan pågå som normalt. Runt om i landet införs strängare restriktioner och mycket tyder på att ligan tvingas ta paus ända fram till jul.

Coronaläget har förvärrats på många håll i Finland och det påverkar också ishockeyligan. I flera regioner gäller strängare restriktioner och redan i förra veckan meddelande HIFK att man flyttar fram matcher som skulle spelas i december.

Efter det har fler klubbar i snabb takt gått in för samma arrangemang. Just nu kan en stor majoritet inte spela på hemmaplan och det gör situationen ohållbar.

Eftersom det inte är ett alternativ för klubbarna att spela utan publik tyder mycket på att ligan snart tvingas till en paus.

– FM-ligan kommer sannolikt att ta paus från och med denna vecka och ända fram till jul. På flera områden är restriktionerna i kraft till den 21 december. Vi återgår till vardagen efter julhelgen.

– Den professionella ishockeyn i Finland står inför en riktigt tuff situation. Matchintäkterna är en betydande del av kassaflödet. Nu försvinner månadsinkomsten men löner och fasta kostnader löper, säger ligans styrelseordförande Heikki Hiltunen till Yle Urheilu.

Heikki Hiltunen.
Heikki Hiltunen. Heikki Hiltunen. Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press ishockey,Heikki Hiltunen

"Tydligt att staten inte bryr sig om idrott, motion eller kultur"

Ligan kommer att fatta ett slutligt beslut när man fått in information från samtliga regionala myndigheter.

– Det kan komma information redan i kväll, säger Hiltunen.

En matchpaus på åtminstone tre veckor kommer att medföra stor inverkan på spelschemat.

– Det innebär att vi kommer att spela matcher långt in i maj, säger Hiltunen.

Jari Kostiainen som är verksamhetsledare för spelarföreningen har tidigare sagt att det inte är någon bra lösning med matchpaus i december, och att man borde försöka spela så länge det bara går.

KooKoos vd Sakari Välimaa har också i kraftiga ordalag kritiserat hur regeringen har hanterat coronakrisen.

– Det har blivit tydligt att staten inte bryr sig om idrott, motion eller kultur annat än som skattebetalare. I Kymmenedalen har det inte framkommit några smittokedjor som går att spåra till ishockey, basket eller innebandy.

– Men de första som stoppas är idrotts- och kulturevenemang. Så har linjen hela tiden varit, säger han till Yle Urheilu.

Ishockeyförbundet har också bestämt att serier som spelas i förbundets regi ska ha en matchpaus fram till nyår. Beslutet gäller bland annat damernas liga och Mestis för herrar.

Läs också