Hoppa till huvudinnehåll

Brentford knappar in på Norwichs försprång efter segermål av Marcus Forss: ”Han är en killer i boxen – nätar varje gång jag sätter honom på planen”

Marcus Forss firar med Luke Daniels.
Marcus Forss. Marcus Forss firar med Luke Daniels. Bild: imago images/Focus Images/ All Over Press Marcus Forss

Thomas Frank var en nöjd man på tisdagskvällen. Hans Brentford slog Rotherham med 2–0 på bortaplan – och det var inhopparen Marcus Forss som satte in segermålet. Han fick en ny roll och hanterade den väl, berättar Frank efteråt.

Spelar det två finländska anfallare i Premier League säsongen 2021/22? Önsketänkande ännu för några år sedan – men nu är det en reell möjlighet.

Teemu Pukkis Norwich toppar tabellen i engelska Championship. Marcus Forss Brentford ligger nu bara två poäng bakom dem – efter en gedigen insats på bortaplan mot Rotherham.

Matchen stod 0–0 med drygt en halv timme kvar att spela då inhopparen Forss på passning av Ivan Toney satte in 1–0-målet. Toney fastställde segersiffrorna till 2–0 från straffpunkten.

Efteråt var tränaren Thomas Frank en belåten man. Inte minst då hans taktiska rockad i början av andra ledde till segermålet.

– Varje gång vi sätter in Marcus på plan så nätar han. Han är en killer i boxen, det vet vi, säger han i klubbens intervju.

Större ansvar att vänta?

Målet var Forss femte i Championship den här säsongen. Ett imponerande saldo – speciellt med tanke på att anfallaren fått inleda så gott som varje match från bänken.

Men snart kan det bli en ändring på den saken, medger Frank.

– Jag har tänkt mycket på hans roll den senaste tiden. Vi har testat på att spela 4–4–2 med honom i anfallet, men då lider vårt försvarsspel. Nu fick han spela längre ut på kanten i en tremannafront och hanterade uppgiften väldigt väl, säger tränaren.

Marcus Forss får instruktioner av tränaren Thomas Frank vid sidlinjen.
Brentfords danske tränare Thomas Frank har bytt in Forss många gånger i höst. Marcus Forss får instruktioner av tränaren Thomas Frank vid sidlinjen. Bild: imago images/Focus Images/ All Over Press Marcus Forss,Brentford FC,Thomas Frank

Brentford ligger alltså nu på fjärde plats i tabellen. De två främsta lagen i slutet av säsongen avancerar direkt till Premier League medan trean, fyran, femman och sexan gör upp om den sista ligabiljetten i ett slutspel.

Ettan Norwich har ändå spelat en match färre än resten av tätkvartetten. I kväll möter “Canaries” Luton borta, och tränaren Daniel Farke berättade redan på tisdagen att lårskadade Teemu Pukki inte kommer att spela i matchen.

Däremot ska Pukki vara aktuell för lördagens match mot Sheffield Wednesday.

Brentford står i sin tur värd för Blackburn under lördagens omgång.

– Just nu är vi både självsäkra och ödmjuka. Killarna visar dessutom att de är hungriga. Det är jag mycket nöjd med, säger Thomas Frank.