Hoppa till huvudinnehåll

Coronaslarv på många arbetsplatser – chefen hålls ansvarig, men också kolleger som struntar i munskydd

Kassaband i matbutik.
Många affärsanställda skriver att kunderna slarvar med munskydd och att hålla avstånd, vilket gör att smittriskerna ökar på deras arbetsplats. Bilden hör inte ihop med någon av berättelserna. Kassaband i matbutik. Bild: Eleni Paspatis / Yle coronavirus,COVID-19,Wuhan-coronavirus,föregripande,fenomen,pandemier,affärer,inköp,ekonomi,beredskapslag,undantagslagar,undantagstillstånd,epidemier,människor,coronavirusutbrottet 2020–2021 i Finland,riskgrupper,karantän,skyddshandskar,S-market,Helsingin Osuuskauppa Elanto,livsmedelsbutik,affärer,Kundkorgar,livsmedel,Kassakö,livsmedelsprodukt,kassor

Det finns arbetsplatser där chefen säger att man kan komma på jobb med snuva bara man inte har feber. Det finns också arbetskamrater som varken håller avstånd eller använder munskydd.

Det är överraskande många som skrivit till Svenska Yle att det slarvas med smittriskerna på arbetsplatsen.

Förra veckan publicerade vi en artikel där en arbetstagare i en affär i Västnyland berättade att anställda kommer sjuka på jobb utan att chefen ingriper.

I artikeln finns också ett frågeformulär där vi ville veta hur ni gör på er arbetsplats för att minimera smittriskerna. På bara två dagar fick vi drygt 50 svar.

I nästan hälften av svaren kommer det fram att reglerna på arbetsplatsen upplevs som otydliga, att chefen inte bryr sig eller till och med uppmanar anställda att komma på jobb om de är feberfria.

Också kontakterna med butikskunder eller föräldrar till dagis- eller skolbarn upplevs som problematiska.

En person skuffar en kundvagn framför ett stort sortiment av bland annat citrusfrukter.
"En del kunder har munskyddet hängande på ena örat när de blir betjänade, andra under näsan eller något annat tokigt. Trots att vi har skyddsglas böjer folk sig in vid kanten om dessa och pratar in bredvid skyddsglaset." En person skuffar en kundvagn framför ett stort sortiment av bland annat citrusfrukter. Bild: Mostphotos/Michael Erhardsson dagligvaruhandel,affärer,livsmedelsbutik,affärer,kundvagnar,konsumtion,kundvagn

Å andra sidan visar det sig i drygt hälften av svaren att många arbetsplatser tar coronaläget på allvar och att cheferna följer en klar plan för att ingen anställd, klient eller kund ska riskera coronavirussmitta.

Vi har fått svar från hela Svenskfinland. Många har nämnt vilken region ni jobbar i. För att garantera alla full anonymitet så har vi tagit bort orten eller regionen, men lämnat kvar inom vilken bransch ni jobbar.

De flesta som har svarat jobbar i affär. Vi har också fått många svar av skolpersonal och personal som jobbar inom småbarnsfostran. Bland er som svarat finns också kontorsanställda, byggarbetare och vårdare.

"Då en i gänget inte vill använda munskydd, så vågar ingen annan det heller"

Här är ett axplock av svar som kommer av affärsanställda:

- På mitt jobb i en matbutik ska man nog jobba tills man stupar. Feber och positivt coronatest är enda orsaken att bli hemma. Till all tur har nu ingen testat positivt i alla fall. Men personalen går nog på jobb med snuva och andra förkylningssymtom, chefen har uttryckligen sagt att har man inte feber så kommer man på jobb. Så bara att hoppas för hans del att personalen är frisk nu när julhandeln börjar.

- Vi har fått direktiv i början av sommaren att stanna hemma vid minsta lilla symtom på förkylning. Då vi anställda, på mataffären som jag jobbar på, meddelat våra chefer om att vi inte är i skick att jobba har de sagt åt oss att bli hemma tills vi känner oss friska, men de uttrycker sig väldigt nedlåtande mot oss som att vi bara vill få en ledig dag och är noga att poängtera hur mycket en sjukskrivning kostar företaget. Man känner sig som en riktigt dålig lagkamrat om man sjukskriver sig så vi är många på arbetsplatsen som helt enkelt inte vågar vara hemma utan kommer med symtom till jobbet.

Mataffär.
"Det är cheferna som orsakar detta då det finns historia om att det inte ses väl att man är borta för minsta lilla snuva, det har inget att göra med rekommendationer från hela kedjan av butiker" Mataffär. Bild: YLE / Hanna Othman hästkött

- Vi använder munskydd eller visir under hela arbetsdagen samt använder handsprit. Handdesinfektion erbjuds åt kunderna vid ingången till butiken. Håller avstånd till både kollegor och kunder så gott det går. Endast en anställd åt gången får ha paus. Alla med symtom blir hemma med låg tröskel och testar sig för corona.

- Jag jobbar i butik. Vår chef vill att vi kommer till jobbet fast vi är sjuka. Jag vägrade stänga en kväll om min chef inte skickade hem min kollega som var febrig och hostig. Till slut blev hon hemskickad, men det blev inte uppskattat att man sa ifrån. Tyvärr vet jag att det är så för många som arbetar i butik. Man ska komma in fast man är sjuk och visa sig "lojal". Många som bara är timvikarier kommer in fast de är sjuka också.

- Jag jobbar i ett stort varuhus. Alla har munskydd i lokaler där det finns kunder men tyvärr inte inne i personalens rum, vilket jag tycker vore viktigt för att minska inre spridning inom personalen. Själv är jag i riskgrupp och har fått jobba på distans sedan våren. Jag är nog på plats i byggnaden men i eget "bås" i en del av ett öppet kontor och träffar inte kunder annat än via telefon. Det är jag väldigt tacksam över. Men jag undviker att umgås längre stunder med kollegor, då de inte nödvändigtvis har munskydd när jag möter dem. Själv bär jag munskydd hela tiden även om jag vet att det inte skyddar mig, men det håller folk på avstånd så de minns att jag är i svagare position på grund av att jag är i riskgrupp. Alla som är ens lite oroliga över symtom får genast stanna hemma och invänta testsvar utan att behöva känna dåligt samvete.

- Skulle chefer ge tydliga anvisningar skulle alla rätta sig efter det och inte gå efter rädsla eller lojalitet. Samma då en i gänget inte vill använda munskydd så vågar ingen annan det heller. Det är sorgligt men sant, det händer bland vuxna människor i arbetslivet.

"Skönt och tryggt med tydliga regler"

Vi har också fått många svar av personer som jobbar i skolor och daghem. Här är ett urval hur anställda där upplever att coronarekommendationer följs och att smittspridningen minimeras:

- Jag jobbar i grundskolan och nu ska alla ha munskydd. Det märks att många i personalen inte tar coronaviruset på allvar och låter bli att använda munskydd i lärarrummet, trots att det kanske är där det finns störst risk för att både sprida och få smitta. Ingen håller avstånd. Många av oss lever helt som vanligt.

En rad med pulpeter i ett klassrum.
"Personalen använder munskydd och håller avstånd tillräckligt bra tycker jag" En rad med pulpeter i ett klassrum. Bild: Amanda Vikman/Yle Pulpet,skola

- Vi använder munskydd till årets slut är det bestämt. Kommer det personer utifrån så ska de ha munskydd på. Handhygien är viktig, men svårt när det gäller småbarn som ofta har fingrar och leksaker i munnen. Det är viktigt att personalen är hemma om de har symtom, och vi har rätt att kontakta föräldrar att komma efter barn med symtom.

- Vi har inte gjort något jättestort, det är jättediffusa regler om allt. Vårdnadshavare kommer inte lika ofta i på enheten mera. Vi är färre människor i pausrummet och arbetsgivaren vill att man skall testas vid minsta symtom. Trots det upplever jag att kanske 50 procent testar sig.

- Jag jobbar som lärare i grundskola och vår chef har uppmanat alla, såväl personal och elever, att testa oss och stanna hemma vid minsta lilla symtom. Det är skönt och tryggt med tydliga regler.

"Föräldrar stanna hemma med ett sjukt barn, men hämtar syskon till daghemmet. Vi börjar vara riktigt trötta"

- På min arbetsplats, ett högstadium, har alla i personalen använt sig av munskydd i två månader, från och med måndag använder så gott som alla elever också. Vi har minskat stolarna i matsalen och personalrummet till hälften, har personalmöten på distans och ser till att eleverna tvättar händerna och använder handsprit då de kommer in från rast. Eleverna har egna rastområden och matturer för varje årskurs. Det svåraste är att få eleverna ut på rast så att vi kan vädra och torka av ytor, de ser inte poängen med att gå ut. Personalen blir hemma och söker sig till coronatest med låg tröskel, samma gäller elever, ingen kommer sjuk till skolan.

Barnhänder som leker med leksaker.
"Vi har troget stått på jobb, skyddslösa, för att alla andra ska kunna gå på jobb" Barnhänder som leker med leksaker. Bild: dgr barn (åldersgrupper),Dagisbarn,daghem,barnträdgårdslärare,småbarnsfostran

- Vi inom småbarnspedagogiken har varit rätt osynliga och helt utan värde sedan starten i mars så ärligt talat orkar vi kanske inte längre vara så nitiska. Vi har inte heller tid att tvätta leksaker och så vidare. Vi slarvar inte med handtvätt eller så, men där tar det slut. Vi har fulla grupper och får bara rekommendera saker till föräldrarna. Föräldrar stanna hemma med ett sjukt barn, men hämtar syskon till daghemmet. Dags att detta tas i också som restriktion. Vi börjar vara riktigt trötta.

Nästan alla som som jobbar inom vården har skrivit att cheferna är väldigt strikta vad gäller förkylningar. Men det finns undantag:

- Vår chef har varit väldigt noga med att vi ska vara hemma så jag blev väldigt förvånad när jag nyligen hörde att en kollega som arbetar nätter hade ringt chefen och sagt att hon är förkyld. Chefen hade svarat ”Du kan komma på jobb i natt, munskydd på förutom när du äter”. Arbetsplatsen är ett äldreboende.

"I matsalen sitter vi på varannan stol och inte mittemot varandra"

Drygt hälften av er som har svarat i vårt frågeformulär har ändå skrivit att ni jobbar på arbetsplatser där alla med minsta lilla förkylningssymtom stannar hemma och att tröskeln att testa sig är låg. I mån av möjlighet jobbar många också på distans:

- Vi använder munskydd, har olika tider för kaffepaus, de flesta möten via teams eller zoom. Vi uppmanas att stanna hemma vid små förkylningssymtom. Vi får påminnelser och information via e-post. I matsalen på lunch sitter vi på varannan stol och inte mitt emot varandra. Men ändå glömmer vissa, är utan munskydd och kommer nära andra då de ska säga något.

- Distansjobbat sedan februari. Kontoret öppet endast för en begränsad skara, cirka 30 av 200 anställda sedan augusti. Övriga måste begära lov om att få komma in, och beviljas endast om det finns en godkänd anledning. Munskyddskrav på kontoret och 14 dagars fullt betald "krislön" om man själv eller en närstående insjuknar. Återöppnande av kontoret för alla sker först när ett fungerande vaccin finns.

Till sist en kommentar där personen inte själv kommenterar hur det fungerar på hens arbetsplats, men kommer med ett förslag:

- Jag hoppas att man kunde göra som i Sverige så skulle det inte vara något problem. Staten betalar till arbetsgivare om arbetstagaren är hemma på grund av coronasymtom. Nu står arbetsgivaren för allt ansvar och har dessutom färre kunder.

Ledningen ansvarar för att personalen förstår allvaret

Det är i första hand den högsta ledningen och cheferna på arbetsplatserna som måste understryka vikten av att följa rekommendationerna. Det säger Barbara Bergbom, som är ledande expert på Arbetshälsoinstitutet.

- Det tillhör chefens och ledningens uppgifter att se till att arbetstagarna förstår varför, konstaterar hon.

Bergbom påpekar samtidigt att man på arbetsplatsen tillsammans måste diskutera vad som eventuellt kan göra det svårt att följa rekommendationerna och åtgärda det.

Vidare är det bra att påpeka att det inte är brist på laganda om man blir borta från jobbet då man är sjuk.

- Och så borde man fundera hur man som arbetsgemenskap ska orka igenom den här situationen, som är en undantagssituation som fortsätter, säger Bergbom.

Trötthet kan påverka hur man agerar

När Barbara Bergbom bekantade sig med de svar som Svenska Yle fick på sin förfrågan slog tanken henne att folk är trötta.

- Det kanske har uppstått något slags utmattning efter våren, eftersom allt fler inte orkar följa reglerna.

För att rekommendationer ska fungera så bra som möjligt är det viktigt att göra det så enkelt som möjligt att följa dem, fortsätter Barbara Bergbom.

- Det gäller till exempel att ha handsprit och munskydd så nära till hands som möjligt.

2.12.2020 klockan 10.48 Artikeln har uppdaterats med uttalanden av Barbara Bergbom, ledande expert på Arbetshälsoinstitutet. Klockan 11.53 byttes huvudbilden i artikeln, tidigare visades en arkivbild med kunder i ett köpcentrum.