Hoppa till huvudinnehåll

FN: Året 2020 ett av de tre varmaste åren någonsin – mänskligheten för krig mot naturen, säger generalsekreterare Guterres

Palomies kulkee etualalla oransseissa haalareissa, kypärä päässään katsoen maahan. Hänen takanaan raivoaa tulipalo. Maisema on savuinen.
Terrängbränderna i Kalifornien har orsakat stor förödelse i år. Palomies kulkee etualalla oransseissa haalareissa, kypärä päässään katsoen maahan. Hänen takanaan raivoaa tulipalo. Maisema on savuinen. Bild: Backgrid / AOP Kalifornien,markbränder,Kaliforniens terrängbränder

Det pågående året kommer att bli ett av de tre varmaste i mäthistoriken, uppger Meteorologiska världsorganisationen WMO i sin färska klimatrapport, som publicerades i dag på onsdagen.

2020 ser ut att gå till historien som året med den näst högsta medeltemperaturen i historien.

Den slutliga placeringen kan emellertid ännu ändras, eftersom en månad återstår av 2020. Det pågående året kan således ännu knycka det tvivelaktiga rekordet av 2016, som är det allra hetaste året hittills, säger FN-organet WMO.

Enligt FN:s generalsekreterare Antonio Guterres är WMO-rapporten en demonstration av den annalkande klimatkatastrofen.

– Bränder och översvämningar, cykloner och orkaner har i allt större grad blivit det nya normala. Mänskligheten för krig mot naturen. Det här är självdestruktivt, sa han i ett tal vid Columbia University i New York.

Extrema temperaturer både till lands och till havs

Enligt WMO:s generalsekreterare Petteri Taalas har det här året kännetecknats av extrema temperaturer både till lands och till havs, i synnerhet i Arktis.

Stora bränder har härjat i Australien, i Sibirien och på USA:s västkust, och samhällen i Afrika och Sydostasien har drabbats av svåra översvämningar. I Atlanten har orkanerna varit rekordmånga.

I Parisavtalet från år 2015 lovade världens länder att gemensamt sträva efter att ökningen av den globala medeltemperaturen ska hållas under två grader.

Enligt Taalas ser det nu ut som att medeltemperaturen för i år stiger med 1,2 grader jämfört med förindustriell nivå.

Källor: WMO, STT

Läs också