Hoppa till huvudinnehåll

Gymföretagare håller öppet tillsvidare: "Vi måste kunna ta ner rekommendationerna på en lokal nivå"

Kvinna i gym med olika träningsredskap.
Anki Strömborg väljer för tillfället att fortsätta hålla öppet. Kvinna i gym med olika träningsredskap. Bild: Carmela Johansson/Yle personer,Pargas,gym,sports gym

I går, tisdag, kom nya rekommendationer för coronaläget i regionen. Bland annat rekommenderar man nu att motionsutrymmen inomhus för vuxna ska hållas stängda. Gymföretagaren Anki Strömborg i Pargas har ändå planer att fortsätta hålla öppet, men hon följer förstås med läget.

- Beslutet i dag är att vi håller öppet, vi har stora utrymmen, bra ventilation och långa öppettider. Det är bra att det kommer rekommendationer, men vi måste ta ner dem på en lokal nivå och vi har ju också ett litet ansvar att erbjuda träningstjänster för våra kunder. Men det har vi lärt oss under coronaläget att beslut som ges en dag, kan omkullkastas en annan, så vi följer med läget, säger Strömborg.

Strömborg påpekar att var och en har ett ansvar då man kommer till gymmet. Kunderna kommer enbart på plats då de är friska och man tvättar händer och putsar redskapen efter sig. När det gäller träningspassen i grupp brukar antalet deltagare i december ändå vara kring cirka tio personer, men gymmet har beredskap att dela in gruppen i flera mindre grupper vid behov.

"Vi följer med hur andra i branschen reagerar"

I våras valde Strömborg liksom många andra företagare att stänga sitt gym i flera veckor. Men eftersom verksamheten coronaanpassats en hel del sedan gymmet öppnade på nytt, väljer det nu att avvakta och följa med hur andra gymföretagare agerar.

- Vi följer med hur aktörer i branschen reagerar, speciellt i områden där smittspridningen varit stor, innan vi fattar ett beslut. I Pargas har smittspridningen inte varit så hemskt stor ännu, säger Strömborg.

"Jag är väldigt glad över att det fortsätter vara öppet"

För Strömborgs gym har kunderna minskat drastiskt sedan coronapandemin började och hon har stor förståelse för dem som av olika orsaker inte kan ha kvar sitt gymkort. Bland dem som besöker gymmet är det ändå många som är glada över att gymmet fortsätter hålla öppet.

Pargasbon Heidi Vainio besöker gymmet regelbundet och hon tycker att det är bra att hon kan fortsätta gå till gymmet i Pargas.

- Det är jag väldigt glad över, för jag har varit orolig över att det ska stänga. Jag tränar aktivt och håller på och rehabiliterar mitt ben som gått av, så det är väldigt viktigt för mig att komma bort och träna, säger Vainio.

Kvinna vid motionsapparat.
Heidi Vainio hoppas att hon får fortsätta träna på gym. Kvinna vid motionsapparat. Bild: Carmela Johansson/Yle personer,Pargas,Heidi Vainio

Vainio påpekar att det är viktigt att komma bort från hemmet, speciellt nu då många jobbar på distans och bara sitter hemma. Hon tycker att det är tryggt att besöka gymmet, det går bra att hålla avstånd och redskapen putsas efter varje användning.

- Det är mörka tider och man mår ju bra av att träna och röra på sig. Jag tycker att det skulle vara dåligt om det skulle stänga och alla måste ta eget ansvar för sin träning hemma, för det blir inte riktigt samma av det. Bara alla tar sitt eget ansvar och känner till riskerna fungerar det så här, säger Vainio.